open-navfaktor-logo
search
Slavni chef
Jamie Oliver savjetuje kako iskoristiti hranu kojoj istječe rok trajanja
Čuveni britanski kuhar ima rješenje za nepotrebno bacanje hrane
29.10.2019. u 18:17
get url
text

Građani BiH svakodnevno bacaju tone hrane, jer mnogi ne znaju pametno raspolagati namirnicama u svom domaćinstvu.

Čuveni britanski chef Jamie Oliver ima rješenje za nepotrebno bacanje hrane.

Slavni Goli kuhar podijelio je s javnosti nekoliko odličnih savjeta uz pomoć kojih ćete iskoristiti hranu kojoj istječe rok trajanja te samim time uštediti novac, organizirati frižider i još štošta drugo.

Pametno skladištenje

Temperatura u frižideru varira, stoga meso i ribu uvijek držite u hladnijem dijelu, na dnu frižidera, a hranu poput mliječnih proizvoda u sredini ovog aparata. Kuhano meso obavezno držite na posebnoj polici, odvojeno od bilo kojeg sirovog mesa, a sirovu hranu skladištite na najnižoj polici u frižideru. Vrata su najtoplije područje frižidera koje je direktno izloženo toplom zraku svaki put kada otvorite frižider, stoga ovdje držite proizvode koji se ne kvare lako, poput sokova, začina i preljeva.

Naučite kojim namirnicama nije mjesto u frižideru

U frižideru čuvajte samo one namirnice kojima je tamo i mjesto, što znači da namirnice poput krompira ili konzerve nemaju šta tražiti u frižideru. Njih čuvajte na tamnom i suhom mjestu poput špajza. Pojedine namirnice kojima nije mjesto u frižideru mogu brže dotrajati u njemu. Hljeb će, primjera radi, duže ostati svjež ako nije u frižideru.

Zamrzavanje je zakon

Zamrzivač je kao vremenska kapsula za svježu hranu. Sve svježe namirnice za koje znate da ih nećete stići iskoristiti u narednim danima te se bojite da će se pokvariti slobodno ubacite u zamrzivač. Ovo je posebno zgodno za svježe voće i povrće jer ćemo na taj način sačuvati sve njihove nutrijente, a imat će i jednako svjež okus kao da ste ih upravo ubrali u vrtu. Voće možete očistiti i narezati na kockice i ostaviti u vrećice ili plastičnu posudu. Zaleđeni komadi voća odlični su ako želite napraviti brzinski smoothie, a zaleđene komade povrća možete iskoristiti za rižota i razne umake.

Zamotajte začine

Kako bi začinsko bilje bilo duže svježe, zamotajte ga u vlažan kuhinjski ručnik, pa ga tako zamotanog stavite u frižider. Policu u kojoj držite voće, povrće i salate obložite papirnom salvetom koja će apsorbirati vlagu i usporiti kondenzaciju iz voća i povrća.

Iskoristite stari hljeb

Umjesto da osahnuti hljeb bacite u smeće, izrežite ga na kockice i iskoristite kao krutone ili ga sameljite u prezle i stavite u zamrzivač. Osim za pohovanje, prezle možete koristiti i za zgušnjavanje raznih umaka.

Poduplajte porcije

Svi imamo dane kada smo umorni i nismo raspoloženi za kuhanje. Zato je dobro uvijek imati u zamrzivaču gotov obrok poput variva, umaka, supe ili gulaša koje možete brzinski ugrijati i servirati. Stoga Jamie Oliver savjetuje kuhanje većih porcija, a sve što je višak prebacite u posude i zamrznite.

Ukiselite salatu

Umjesto da kupujete kisele salate, možete je napraviti kod kuće. Mrkve, brokule, paprike, karfiol i/ili krastavce jednostavno stavite u teglu s malo sirćeta, soli, šećera i vode i ostavite da stoji neko vrijeme.

Uvijek imajte pri ruci začine

Začini brzo uvehnu, pogotovo ako su već odrezani, stoga bi bilo mudro nasjeckati ih i posložiti u kalupe za led, dodati malo ulja i vode i pospremiti u zamrzivač. Na taj način ćete uvijek pri ruci imati spremno začinsko bilje koje možete u sekundi ubaciti u jelo.

Začinite čili papričice

Kako ne bi izgubile jačinu okusa, baš kao i svo ostalo povrće, čili papričice možete zamrnuti i biti sigurni da će imati okus kao i prvog dana kada ste ih kupili.

Iskoristite ostatke hrane

Mnogi bacaju kuhane ostatke hrane jer ne znaju šta bi s njima. Potrebno je samo malo mašte da biste od ostataka od ručka napravili odličnu večeru ili jelo za sutrašnji ručak. Primjera radi, ostatke pečene hrane možete narezati na kockice i ubaciti u umak koji možete poslužiti s rezancima ili rižom ili od nje napraviti zdravu i niskokaloričnu salatu, pitu ili gulaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.