Po čuvenoj pjesmi Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja" nazvana je manifestacija koja će biti održana u četvrtak, 6. septembra, u parku "Nijaz Duraković" (Hastahana) u Sarajevu.

Manifestacija "Sarajevo, ljubavi moja" odvija se sa ciljem podizanja svijesti i inkluzije u društvu. Kako su najavili organizatori, građani Sarajeva tog dana imat će priliku da se druže i provedu vrijeme sa štićenicima zavoda koji se bave brigom o djeci sa posebnim potrebama.

Glavni organizator ovogodišnje manifestacije koji je, kako su nam kazali iz Općine Centar, zadužen za sve informacije o programu, likovni je umjetnik Sulejman Haljevac Memo, vijećnik SBB-a u toj općini. Memo se zajedno sa svojim saradnicima pobrinuo da djeca uživaju u sportskim aktivnostima kao što su nogomet i košarka, a za najmlađe je osigurao i bogat muzički program.

- Mnogi istaknuti umjetnici i pjevači potvrdili su svoj dolazak na manifestaciju, koju će svojom muzikom otvoriti reperski dvojac Jala Brat i Buba Corelli, Hanka Paldum i pjevač Šaćir Ameti – navodi se u saopćenju koje su medijima poslali organizatori.

Namjera organizatora da putem ovakvih manifestacija promovira inkluziju u društvu je svakako pohvalna i prijeko potrebna. Međutim, izbor izvođača koji će pred djecom nastupati u okviru muzičkog dijela programa je, blago rečeno, krajnje upitan.

Naime, općepoznato je kako je muzički opus popularnih repera Jale Brata i Bube Corellija zasnovan na tekstovima koji otvoreno promoviraju drogu, alkohol, nasilje i "slobodnu ljubav".

- Z..ebo se svako k'o nama zamjerio je 
moglo bi da bude ranjenih, Vildane mi moje 
ja vodim dame tri tvoje, sve rado na meni stoje 
da sjede same u stanu i da pare mi broje 

Planovi se kroje, u klubu se fanovi znoje 
zenama nasim, u gacama nasi gun-ovi stoje 
j...mo mamu onome k'o nas omeks'o je 
bice krvi do koljena kad budemo saznali ko je 

Kokain da dam da radi me, danda ne valja 
daj mi gun da sa nama banda mahala nam k'o Uganda, skandal 
palim po halama k'o vandal - repaju Jala i Buba u jednom od svojih tipičnih tekstova, u pjesmi "Da mi je".

Situacija je slična i u njihovom hitu pod nazivom "Klinka".

- Prijaš mi k'o mantra 
al' opet mi se manta 
k'o da medikamente 
sipam u svaki koktel 

Previše markantna 
sve više galantna 
opet gledam ti u oči 
a on samo dekolte – uvjeravaju dvojica repera neku, sudeći po nazivu pjesme, maloljetnu žensku osobu. 

Zahvaljujući inicijativi umjetnika i reality zvijezde Meme Haljevca, koji je u cijeli ovaj projekat uključio i SBB-ove ministre Mirvada Kurića i Veska Drljaču koji će, kako je najavljeno, također uveličati otvorenje manifestacije, Jala i Buba tako će, uz Hanku Paldum i Šaćira Ametija, u četvrtak svojim tekstovima "educirati" djecu sa poteškoćama u razvoju, a i sve druge koji se pojave u Hastahani.

Memo Haljevac: Originalna ideja organizatora 

A s obzirom na to da se manifestacija održava na Marijin Dvoru, nije iskjučeno ni da će popularni dvojac izvesti svoj hit "Dandara", u kojem spominju upravo ovo sarajevsko naselje:

- Ovdje k'o pez gutaju 
bobe u podne 
kažeš tvoj kraj je lud 
šta je onda ovo ovdje 

S jaranima prevarimo 
zavarimo, ne marimo 
zanemarimo ono kada 
nas vode na Marindvor 

Opalim te palijom 
palim džo ko da palim bor 
bacim flow, mali gazimo 
igraš se već ulazimo...