open-navfaktor-logo
search
Javni prijevoz i COVID-19
Jakub Kubur: GRAS je spreman što se tiče vozila i infrastrukture, ali imamo puno pitanja
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite, danas je najavio da će naredne sedmice doći do daljnjeg ublažavanja mjera, te da bi u funkciju trebao biti stavljen i javni prijevoz. 
08.05.2020. u 16:47
get url
text

Tim povodom kontaktirali smo Jakuba Kubura, vršioca dužnosti direktora GRAS-a, kako bi nam pojasnio da li je ovo preduzeće spremno za ponovni rad. Kako on ističe, još nisu dobili nikakvu naredbu koja bi definisala kada bi javni saobraćaj u Sarajevu mogao početi s radom.

- Lijepo bi bilo da prije same naredbe dobijemo ranije naznake kada počinjemo sa radom. Spremni smo što se tiče vozila i infrastrukture, ali ima pratećih stvari koje trebamo napraviti. Očekujemo instrukcije od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Federalnog štaba civilne zaštite. Nećemo ništa raditi na svoju ruku, ali nam je potrebno i vrijeme da se pripremimo. Ne mogu nam danas reći da sutra krenemo sa saobraćajem. Sad bi bilo korektno da kažu da saobraćaj kreće u srijedu ili četvrtak. Da imamo vremena da osiguramo ljude i podijelimo sredstva za zaštitu - kaže za Faktor Jakub Kubur.

Kako dodaje, jedina naznaka ponovnog uspostavljanja javnog saobraćaja u glavnom gradu je izjava ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adija Kalema u medijima.

- Ništa još zvanično nismo dobili. Mi moramo dobiti direktne naloge. Još jedna bitna stvar je u kojem obimu će javni saobraćaj početi raditi. Sumnjam da će to odmah biti u punom kapacitetu. Koje kategorije stanovništva će se voziti, hoće li odmah penzioneri, đaci, djeca ili samo radnici. Imamo puno pitanja i očekujemo odgovore kroz njihove upute - zaključuje Kubur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.