open-navfaktor-logo
search
Na svečanosti i članovi Predsjedništva BiH
Jakov Milatović položio zakletvu i zvanično postao predsjednik Crne Gore
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je pred poslanicima u crnogorskom parlamentu položio zakletvu i zvanično stupio na dužnost predsjednika države, javlja Anadolija.  
20.05.2023. u 14:04
get url
text

- Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu - poručio je Milatović prilikom polaganja zakletve.

Svečanom činu polaganja zakletve u Skupštini Crne Gore prisustvovalo je oko 200 zvanica.

Pored poslanika crnogorskog parlamenta i članova Vlade Crne Gore, bivšeg predsjednika Crne Gore, kao i bivših predsjednika Vlade i Skupštine, predstavnika najviših pravosudnih funkcija i predstavnika diplomatskog kora, svečanosti su prisustvovali i predsjednici država regiona, kao i specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

Ceremoniji polaganja zakletve prisustvovali su predsjednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Albanije Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin.

VEZANI TEKST - Milatović: Na inauguraciji očekujem lidere zemalja regije
 

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 2. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 posto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina. Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.