open-navfaktor-logo
search
Umjetnost
Jajce: Festival "Pozorišne igre Bosne i Hercegovine" počinje večeras
Prva predstava koju će publika moći da pogleda je "Zečija rupa"
29.06.2019. u 09:22
get url
text

Festival "Pozorišne igre Bosne i Hercegovine" večeras će 38. put biti otvoren na sceni Doma kulture Jajce. Ova proslava pozorišta, koja će trajati od 29. juna do 7. jula, zvanično će biti otvorena dodjelom ključa grada doajenu bh. glumišta Vladi Keroševiću.

Zvaničnom otvaranju Igara prethodit će otvaranje izložbe „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele" u holu Doma kulture. Prva predstava koju će publika moći da pogleda je "Zečija rupa" Davida Lindsaya Abairea u režiji Lajle Kaikčije Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Tokom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u takmičarskom programu da pogleda šest predstava: "Karolina Nojber" autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), "Zečija rupa" autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

Predstave je, u konkurenciji 18 prijavljenih, odabrao selektor ovogodišnjih Igara, teatrolog i direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu Strajo Krsmanović.

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić te asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.  

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Pozorišne igre Jajce pokrenute su 1971. i uživale veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. U kontinuitetu su se održavale do 1990, a obnovljene su 2002. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.