open-navfaktor-logo
search
Vježba na RGGF-u
Jači zemljotres mogao bi potresti i Tuzlu: Jesmo li spremni za veću prirodnu katastrofu?
Maksimalni očekivani potres je osam stepeni Merkalijeve skale, što iznosi 6,1 ili 6,2 po Rihteru. To je jak zemljotres, jer je onaj u Banjoj Luci, prije 40 godina, bio 6,6 stepeni po Rihteru, kaže Miralem Mulać
17.10.2019. u 12:46
get url
text
Detalj sa vježbe u Tuzli

Vatrogasci spašavaju povrijeđene, nakon ekplozije i požara u zgradi Rudarsko-geološko-građevinskog
fakulteta (RGGF) u Tuzli. U toku akcije jedan vatrogasac se nagutao dima, a drugi je teško povrijeđen. Ovo je scenarij pokazne vježbe u kojoj su, osim Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, učestvovali Služba hitne pomoći, policija, Civilna zaštita, Crveni križ te studenti i zaposlenici RGGF-a.

- Tokom vježbe smo za pretraživanje prostorija koristili nove uređaje, dronove i termalne kamere. Ove situacije su svakodnevni posao vatrogasaca, a sada nam je cilj da više uključimo druge, u ovom slučaju zaposlenike fakulteta i studente, da oni nešto nauče vezano za masovne nesreće, jer je najznačajniji dio ove akcije evakuacija - kaže Senad Ahmetagić, zamjenik staraješine PVJ Tuzla.

Područje Tuzle u posljednje vrijeme potresao je čitav niz blažih zemljotresa, što je dovelo do logičnog pitanja imamo li spreman odgvor prirodne nesreće veće magnitude. Stoga je i današnja vježba posvećena borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, odnosno pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.

- U slučaju veće katastrofe Služba civilne zaštite ima razvijen sistem zaštite i spašavanja. Pored vatrogasne jedinice postoji i šest drugih službi zaštite i spašavanja. Za svaku prirodnu nesreću imamo razrađen plan, a posebno naglašavam potrese. Vježbe su svakako potrebne, imamo ideju da radimo nešto u većem obimu, na području Kampusa Univerziteta u Tuzli - kaže Miralem Mulać, šef odjeljenja za zaštitu i spašavanje u Civilnoj zaštiti Grada Tuzle.

Kada su u pitanju potresi na području Tuzle, Mulać, koji je doktor geoloških nauka, kaže da se ništa ne može predvidjeti kada su potresi u pitanju, ali da postoje neke precizne procjene o jačini potencijalnih zemljotresa.

- Maksimalni očekivani potres je osam stepeni Merkalijeve skale, što iznosi 6,1 ili 6,2 po Rihteru. To je jak zemljotres, jer je onaj u Banjoj Luci, prije 40 godina, bio 6,6 stepeni po Rihteru i imali smo značajne štete. Ova dešavanja koja smo imali su vezana za manje sekundarne blokove četiri do pet stepeni po Rihteru, ali mi ovdje imamo rasjed Spreča, koji ide do Prijedora, tako da postoji opasnost zbog tih velikih seizmičnih blokova - kaže Mulać.

On ističe da sistem pripreme i prevencije mora biti na što većem nivou "za nedaj Bože". Zabrinjavajuće je to da Tuzlanski kanton ima deficit inženjera sigurnosti, kojih nedostaje oko 50.

{$galerijaFotografija}

- U današnjoj vježbi učešće je uzelo 50 ljudi, a mi smo poduzeli sve da zadovoljimo zakonski okvir, ali i da provjerimo svoje kapacitete. Mi u saradnji s Evropskom unijom razvijamo novi studijski profil, upravljanja rizicima. Vježba pokazuje propuste koje moramo nadograđivati. Vrijeme je da napravimo propise da bi građani znali reagirati u slučaju katastrofe, poput zemljotresa - kaže dekan RGGF-a Kemal Gutić.

Vatrogasci vježba Tuzla
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.