VEZANI TEKST - Konačna odluka u utorak: Iz Prve lige FBiH ispadaju i dva bivša premijerligaša

Irfan Durić, predsjednik NSFBiH nedavno je najavio da će iz Prve lige ispasti četiti posljednjeplasirana tima, ali su se Jedinstvo i Orašje "spasili" jer pobjednici dvije druge lige (FK Rudar Han Bila i FK Seona) nisu stekli uvjete za promociju u Prvu ligu.

- Izvršni odbor NS FBiH je između ostalog donio odluku da se prihvata zatečeno stanje do prekida takmičenja uzrokovanium virusom COVID-19 u svim takmičenjima u organizaciji Nogometnog saveza Federacije BiH.

S tim u vezi, prvakom Prve lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2019/2020 proglašen je FK Olimpik Sarajevo, koji je ostvario plasman u BH Telecom Premijer ligu BiH.

Također, proglašeni su prvaci Druge lige Federacije BiH i to: NK Vis Simm Bau Kosova - prvak Druge lige FBiH grupa Centar, FK Seona - prvak Druge lige FBiH grupa Sjever, FK Rudar Han Bila - prvak Druge lige FBiH grupa Zapad i NK Posušje - prvak Druge lige FBiH grupa Jug.

Izvršni odbor NS FBiH je konstatirao kako klubovi NK Vis Simm Bau i NK Posušje ispunjavaju uvjete iz Propozicija takmičenja Druge lige FBiH za plasman u Prvu ligu Federacije BiH te će se od naredne takmičarske sezone takmičiti u Prvoj ligi FBiH.

Doigravanje za prvaka Prve futsal lige FBiH, Prve ženske lige FBiH kao i Omladinske lige BiH će biti odigrano neposredno prije početka naredne takmičarske sezone.
Takmičarska sezona 2020/2021 Prve i Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine počinje 8. augusta 2020. godine.

Pored toga, Izvršni odbor NS Federacije BiH je usvojio odluku da će se Pravilnik o licenciranju klubova u potpunosti primjenjivati od takmičarske sezone 2021/2022 - saopćeno je iz NS FBiH.