open-navfaktor-logo
search
Trgovanje sa EU-om
Izvoz iz Tuzlanskog kantona porastao za pet posto
Izvezli smo roba u vrijednosti oko 900 miliona maraka, a uvezeno je robe u vrijednosti od jednu milijardu i 82 miliona maraka, kazala je  Kurtić
26.07.2019. u 15:48
get url
text

Tuzlanski kanton na nivou Federacije BiH drugi je najznačajniji izvoznik s učešćem u izvozu od 23 posto, a na teritoriji cijele BiH treća je najznačajnija izvozna regija s izvozom od 15 posto.

Rukovodilac sektora udruženja Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić kazala je da je Tuzlanski kanton u posljednjih šest mjeseci ove godine ostvario rast izvoza od pet posto.

- Izvezli smo roba u vrijednosti oko 900 miliona maraka. U isto vrijeme u TK uvezeno je robe u vrijednosti od jednu milijardu i 82 miliona maraka te je zabilježen rast uvoza od oko 11 posto. Najviše se iz TK izvoze različiti industrijski proizvodi kao što su pogonske mašine, namještaj, koks i ugalj, a uvozi repromaterijal za proizvodnju. Najviše već tradiocionalno poslujemo sa zemljama EU te su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Njemačka, Slovenija, Italija, Hrvatska i Austrija - ističe Kurtić.

S područja Tuzlanskog kantona u vanjskotrgovinskoj razmjeni prednjače Lukavac, Gračanica i Gradačac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.