open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Izvoz 1,4 milijarde maraka i nastavlja se borba da se radnici zadrže u BiH
Za devet mjeseci 2021. godine i iz Tuzlanskog kantona je izvezeno roba u vrijednosti od jedne milijarde i 478.093 maraka. U odnosu na isti period prošle godine, to je rast izvoza od 21,5 posto. Najveći udio u tom izvozu su proizvodi hemijske i metalne industrije, što je u skladu sa samom strukturom privrede Tuzlanskog kantona. 
26.12.2021. u 18:45
get url
text
Dita-Tuzla

U istom periodu, ostvaren je uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 706.418 KM od čega opet najviše proizvoda hemijske i metalne industrije, uglavnom sirovina za njihove potrebe, te mineralnih goriva.   

Tradicionalno, Tuzlanski kanton najviše vanjskotrgovinske razmjene ostvaruje sa Evropskom unijom, a najveće vrijednosti su ostvarene sa Austrijom i Njemačkom, pojasnili su za Faktor iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

- Za devet mjeseci je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,5 posto u odnosu na 2020. godinu, ali mora se uzeti u obzir da su prošlu godinu obilježila zatvaranja, prekidi u poslovanju i druge posljedice izazvane pandemijom. Sva industrija je osjetila posljedice korona krize. Teškoće u poslovanju i neizvjesnost su obilježile ovu poslovnu godinu, posebno uzimajući u obzir značajne poremećaje na globalnom tržištu, posebno inflacije, rasta transportnih troškova, poskupljenja energenata ali i problema s repromaterijalima - ističe Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Izvozni karakter naše privrede nam je omogućio da se relativno brzo oporavimo poslije prvog udara 2020. godine, veliki broj firmi je sačuvao ugovore sa svojim inostranim partnerima, mada je bilo smanjenja narudžbi i obima posla. Međutim, globalni tržišni poremećaji sada svakako utiču na našu privredu što je vidljivo kroz poskupljenja roba i usluga, dodaje naš sagovornik.

Prema zvaničnim podacima Porezne uprave FBiH, u Tuzlanskom kantonu je 103.613 zaposlenih osoba, dok je prema evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje 71.838 nezaposlenih.  

- Svakodnevno se firme iz svih privrednih sektoru bore kako će osigurati da mladi čovjek, kvalifikovani radnik, ostane i radi za potrebe naše privrede. Nema zvaničnih evidencija o broju ljudi koji su napustili naš kanton i otišli raditi u zemlje Evropske unije, ali smo svjedoci sve većeg nedostatka kvalifikovane radne snage u svim privrednim sektorima, od ugostiteljstva, građevinarstva do svih drugih stručnih zanimanja potrebnih našoj industriji – zaključuje Kikanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.