open-navfaktor-logo
search
Nakon zaključaka HNS-a
Izvjestilac Bundestaga Adis Ahmetović: Nećemo dozvoliti treći entitet i sprečavanje izbora
Zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojima se govori da "nisu stečeni uvjeti za održavanje Općih izbora, ako se ne promijeni Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava", komentirao je izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović.
19.02.2022. u 22:12
get url
text

- Planovi Hrvatskog narodnog sabora da spriječi izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) ili stvaranje drugog entiteta su još jedan pokušaj od strane etnonacionalističkih snaga da poguraju destabilizaciju Zapada region Balkana - poručio je Ahmetović.

Više je nego iritantno, dodao je on, što hrvatski predsjednik govori da je spreman da spriječi izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet u Herceg-Bosni.

- Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci. Podržat ćemo sve one koji se zalažu za pluralističke demokratske regije i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom smislu visoki predstavnik Christian Schmidt ima našu punu podršku. Drugi prioritet je sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru - navodi Ahmetović.

Naglasio je da će se izbori u oktobru sigurno održati.

- U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica - navodi se u Ahmetovićevom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.