open-navfaktor-logo
search
Smješten u KPZ
Izručen BiH: Ko je Milosav Vesković, član zloglasne grupe "Pink Panther"?
Vesković je jedan od optuženih u predmetu Lutka, zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi Darka Eleza
21.11.2018. u 17:38
get url
text

Milosav Vesković, član zloglasne grupe "Pink Panther" izručen je prije dva dana BiH iz susjedne Hrvatske, a danas mu je nakon održanog ročišta u Sudu BiH i određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine, računajući od dana izručenja.

On je odmah potom prebačen u KPZ Bijeljina, s obzirom na to da u pritvorskoj jedinici Suda BiH nije bilo mjesta, potvrđeno je za Faktor. Mjera pritvora mu je određena zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Vesković je jedan od optuženih  za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi Darka Eleza kojoj se sudilo zbog  više ubistava, razbojništava, pranja novca, pokušaja ubistva i drugih djela počinjenih od 2005. godine. Predmet u odnosu na njega i još neke pripadnike grupe razdvojen je ranije u odnosu na proces koji se u Sudu BiH vodio protiv Bojana Cvijana i još 12 osoba (predmet "Lutka"), koje su pravomoćno osuđene na  skoro 100 godina zatvora.

Veskoviću je u tom predmetu na teret stavljeno učešće u pljački transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica.

Vesković je izručen  iz Hrvatske, gdje je služio trogodišnju zatvorsku kaznu u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu. Uhapšen je u Hrvatskoj 2015. godine, zajedno sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca. Za njim je potjernicu tada raspisala i Bosna i Hercegovina, ali i Austrija zbog sumnje da je da je kao član bande "Pink Panther", prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Vesković je još prije nekoliko mjeseci dobrovoljno pristao na izručenje BiH. On je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još peterica muškaraca. Milosav je dobio četiri i po godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri odnosno tri godine. Anes Kurbegović (također optužen u predmetu "Lutka") osuđen je na tri godine i dva mjeseca, Miloš Dragović na dvije godine, Zdravko Tomić na godinu i po, a Mladen Pupovac na godinu dana, dok je Milan Mitić osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe. Ova grupa je uhapšena 9. maja 2006., neposredno poslije pljačke benzinske pumpe u Zrenjaninu, odakle su odnijeli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo. Oni su 2. i 3. januara 2006. opljačkali blagajnu Jugopetrolove benzinske pumpe u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. februara poštu u Karađorđevu,  dok su 17. aprila opljačkali sef-blagajnu Jugopetrolove benzinske pumpe u Paraćinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.