open-navfaktor-logo
search
Palestina
Izraelski ratni avioni bombardovali Pojas Gaze
Izraelski ratni avioni napali su u utorak rano ujutro mjesto u Pojasu Gaze koje je povezano s brigadama Ezzedine al-Qasam, vojnog krila palestinske organizacije Hamas.
19.04.2022. u 08:45
get url
text

Nekoliko napada izraelskih ratnih aviona ciljalo je mjesto zapadno od grada Khan Yunis u južnom Pojasu Gaze, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA) s terena.

Palestinsko ministarstvo zdravstva nije izvijestilo o žrtvama ili povrijeđenima.

Brigade Ezzedine al-Qasam saopćile su da su uzvratile projektilima zemlja-zrak.

- Naša protivzračna odbrana odgovorila je na cionističke ratne avione na nebu Pojasa Gaze projektilima zemlja-zrak u utorak, tačno u 01.35 po lokalnom vremenu - navodi se u saopćenju.

Ranije su izraelske odbrambene snage (IDF) objavile na Twitteru da je jednu raketu ispaljenu iz Gaze presreo izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola.

Istakli su da su napadi izvedeni kao odgovor na napade iz Gaze te dodali da su "upravo gađali Hamasovu lokaciju za proizvodnju oružja u Gazi."

Taj potez dolazi nakon što je izraelski premijer Naftali Bennett rekao da je Hamas odgovoran za rastuće tenzije u Izraelu i Palestini.

Tenzije na palestinskim teritorijama rastu od početka aprila usred ponovljenih izraelskih kampanja hapšenja na Zapadnoj obali.

U petak su deseci Palestinaca povrijeđeni u sukobima s izraelskim snagama u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. Anektirao je cijeli grad 1980. godine, što je potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.