open-navfaktor-logo
search
Sporazum u Washingtonu
Izraelski premijer Netanyahu poručio da pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obratio se pismom kosovskom narodu uz poruku da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.
15.09.2020. u 20:38
get url
text

Na ceremoniji proslave "Rosh Hashanah", jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg držvnog vrha Kosova, izraelski premijer Netanyahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu i da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

- Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti - poručio je Netanyahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdullah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider "Samoopredeljenja" Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Kosovski predsjednik Thaci je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Thaciju ovo je historijski momenat nakon postizanja Washingtonskog sporazuma, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

- Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Također, ono što nas čini sretnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bieloj kući, posredstvom Washingtona - kazao je Thaci.

Kosovski premijer Hoti je poželio da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

- Rosh Hashanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obiležava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavićemo naše odnose u svakom pravcu - kazao je Hoti.

Glavni rabin Albanije Joel Kaplan je istakao da su Jevreji jako sretni što je došlo do priznanja Kosova. On je blagoslovio Kosovo i potom vjerskom pjesmom pozdravio kosovsko jevrejsko prijateljstvo, dok su pored njega stajali vjerski lideri iz muslimanske i katoličke zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.