open-navfaktor-logo
search
Otimanje države
Izraelski ministar odbrane: Područje C na Zapadnoj obali je naše
Područje C čini oko 60 posto Zapadne obale i pod potpunom je kontrolom Izraela
08.01.2020. u 22:56
get url
text

Izraelski ministar odbrane Naftali Bennett rekao je da područje označeno kao "C" na Zapadnoj obali pripada Izraelu. Područje C čini oko 60 posto Zapadne obale i pod potpunom je kontrolom Izraela.

-Zvanično izjavljujem da područje C pripada Izraelu - rekao je Bennett na konferenciji o izgradnji naselja dodajući da je u više navrata pozivao na nametanje izraelskog suvereniteta nad ovom zemljom.

Kako je kazao, Izrael vodi pravi rat na području C. 

-Prije otprilike mjesec dana održao sam sastanak i objasnio načine kako će Izrael učiniti sve što je moguće da ove oblasti (područje C) budu dio države Izrael - rekao je Bennett.

Palestinci potvrđuju da je područje C dio Zapadne obale i da bez ove regije ne postoji palestinska država. Otprilike 650.000 izraelskih jevreja trenutno živi u više od 100 naselja izgrađenih od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem. Međunarodno pravo smatra i Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem okupiranim teritorijama i smatra da su sve aktivnosti jevrejskog naseljavanja na tom području nezakonite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.