open-navfaktor-logo
search
Novi udarac
Izraelski državni tužilac optužio Netanyahua u korupcijskim slučajevima
Optužbe protiv Netanyahua uključuju navode da je primao stotine hiljada dolara vrijedan šampanjac i cigare od bogatih prijatelja
21.11.2019. u 19:23
get url
text

Izraelski državni tužilac u četvrtak je zvanično optužio premijera Benjamina Netanyahua u nizu korupcijskih slučajeva, zadajući novi udarac izraelskom paraliziranom političkom sistemu i prijeteći vladavini najudugovječnijeg izraelskog čelnika.

Državni tužilac Avichai Mandelblit optužio je Netanyahua za prevaru, kršenje povjerenja i primanje mita u tri razna skandala. To je prvi put da je jedan aktuelni izraelski premijer optužen za krivično djelo. Mandelblit bi kasnije trebao objaviti zvaničnu izjavu za javnost.

Optužbe protiv Netanyahua uključuju navode da je primao stotine hiljada dolara vrijedan šampanjac i cigare od bogatih prijatelja, da je nudio razmjenu usluga novinskom izdavaču i koristio je uticaj na bogatog telecom magnata u zamjenu za povoljno izvještavanje o popularnom websiteu vijesti.

U optužnici se ne zahtijeva od Netanyahua da podnese ostavku, ali se očekuje da će ona pojačati pritsak na njega da odstupi s dužnosti.  Netanyahu je nazvao navode protiv njega dijelom lova na vještice, kritikujući medije, policiju, tužioce i pravosudni sistem. Netanyahu bi trebao dati zvaničnu izjavu kasnije, prenosi Associted Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.