open-navfaktor-logo
search
Palestina
Izraelske vlasti zabranile unošenje vakcina protiv koronavirusa u Pojas Gaze
Ministrica zdravlja Palestine Mai Alkaila izjavila je da su izraelske okupacione vlasti zabranile unošenje vakcine protiv koronavirusa u okupirani Pojas Gaze, saopćeno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.
16.02.2021. u 11:38
get url
text

- U izjavi se navodi da ministrica zdravlja smatra da su izraelske okupacione vlasti odgovorne za ovaj postupak, za koji je naglasila da je u suprotnosti sa zakonima i međunarodnim dogovorima - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Alkaila navela da je Ministarstvo zdravlja poslalo 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V u Pojas Gaze, ali da su okupacione vlasti zabranile da vakcine stignu do priobalne enklave.

- Alkaila je istakla da su ove vakcine bile namijenjene medicinskom osoblju koje radi na odjeljenjima intenzivne njege namijenjenim Covid-pacijentima i timovima koji rade u odjeljenjima za hitne slučajeve - kaže se u saopćenju i dodaje da je "ministrica naglasila da su Vlada i Ministarstvo zdravlja u komunikaciji sa međunarodnim organizacijama kako bi izvršili pritisak na Izrael da što prije dozvoli unošenje vakcina u Pojas Gaze".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.