open-navfaktor-logo
search
Pritisci
Izraelske snage zatvorile džamiju u Jerusalemu na šest mjeseci
Izraelska policija je kao razlog zatvaranja džamije navela da su neki njeni dijelovi korišteni kao kancelarije pri palestinskom Uredu za obrazovanje
20.11.2019. u 22:26
get url
text
get url
text

Izraelska policija zaključala je vrata džamije u starom dijelu grada okupiranog Istočnog Jeruzalema koja pod Upravom palestinskih vakufa, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o džamiji Er-Rasasi, koja se nalazi prekoputa džamije Al-Aksa, a izraelske vlasti zatvorile su je na period od pola godine. Izraelska policija je kao razlog zatvaranja džamije navela da su neki njeni dijelovi korišteni kao kancelarije pri palestinskom Uredu za obrazovanje.

Uredi Palestinske državne televizije i Ministarstva obrazovanja također su zatvoreni na period od šest mjeseci nakon jutrošnjeg pretresa izraelskih snaga. Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u decembru 2017. godine, Jerusalem proglasio "glavnim gradom Izraela", izraelske vlasti intenzivirale su kršenja palestinskih prava i pritiske na palestinske institucije u Jeruzalemu kao i istaknute ličnosti palestinskog društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.