open-navfaktor-logo
search
Upali u naselje
Izraelske snage u Istočnom Jerusalemu srušile 14 prodavnica Palestinaca
Izraelske snage sinoć su izvele upad u Ra’s Hamis i postavile obavještenja na prodavnice čije je rušenje planirano
21.11.2018. u 16:15
get url
text

Izraelske snage u Istočnom Jerusalemu su srušile 14 prodavnica čiji su vlasnici Palestinci, javlja Anadolu Agency (AA).

Hizir ed-Dibs, član Odbora za zaštitu izbjegličkog kampa Shuafat, na sjeveru Istočnog Jerusalema, izjavio je kako su ekipe iz Uprave Jerusalema srušile prodavnice u naselju Ra's Hamis, u blizini izbjegličkog kampa, jer nisu imale potrebne dozvole.

Ekipe za rušenje su u naselje Ra's Hamis ušle uz pratnju izraelske policije i graničnih snaga. Prema riječima Dibsa, ekipe u roku od 12 sati namjeravaju srušiti više od 16 prodavnica.

Dodao je i kako je vlasnicima prodavnica onemogućeno obraćanje pravnim putem, a nema dovoljno vremena za ulaganje žalbe izraelskim sudovima.

Pojasnio je kako je proces rušenja doveo do podizanja tenzija u naselju.

Tvrdi kako Izrael namjerava Palestince otjerati iz Jerusalema.

-Cilj rušenja je udaljiti stanovnike Jerusalema iz njihovog grada, zaplijeniti imovinu Palestinaca te dovesti nove jevrejske doseljenike - kazao je Dibs.

Izraelske snage sinoć su izvele upad u Ra's Hamis i postavile obavještenja na prodavnice čije je rušenje planirano. Nakon toga došlo je do sukoba Palestinaca i izraelske policije.

U Ra's Hamisu i izbjegličkom kampu Shuafat živi oko 40.000 Palestinaca kojima je Izrael izdao stalne dozvole prebivališta. Palestinci veoma teško mogu dobiti građevinske dozvole u Istočnom Jerusalemu.

Podaci Ujedinjenih naroda (UN) pokazuju kako su izraelske vlasti od 2010. do 2014. izdale dozvole za samo 1,5 posto ukupnog broja zahtjeva koje su podnijeli Palestinci.

Izraelske snage u prvih šest mjeseci ove godine širom Jerusalema srušili su 63 objekta uz objašnjenje da nisu imali potrebne dozvole. Zbog tih rušenja 51 Palestinac je ostao bez krova nad glavom, a među njima je i 21 dijete.

Palestinski izvori tvrde kako su izraelske snage od 1967. u Istočnom Jerusalemu srušile više od 5.000 kuća čiji su vlasnici Palestinci.

Izraelske vlasti prijete rušenjem nekoliko hiljada objekata u Istočnom Jerusalemu, a koji su u vlasništvu Palestinaca. Općine povezane s Izraelom izbjegavaju izdavati dozvole, a Palestinci tvrde da ovaj proces nema pravnog osnova te da je on dio izraelske politike zastrašivanja i judaizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.