open-navfaktor-logo
search
Protesti
Izraelske snage ranile petero Palestinaca, među njima i dijete
Izraelske snage tokom intervencije na protestima na Zapadnoj obali održanim zbog nelegalnih jevrejskih naselja i Zida razdvajanja, ranile su petero Palestinaca, među kojima je i maloljetnik.
04.12.2020. u 16:11
get url
text

Palestinci su u nekoliko područja na Zapadnoj obali, među kojima su i općina Kefr Malik i selo Mugayir, u Ramallahu, održali demonstracije zbog nelegalnih jevrejskih naselja i Zida razdvajanja.

Izraelske snage su protiv demonstranta koristili bojevu i nebojevu municiju te suzavac, a Palestinci su uzvratili kamenjem.

Lokalni izvori navode kako su izraelske snage u selu Mugayir bojevom municijom ranile 14-godišnje dijete, a četvero Palestinaca je ranjeno gumenim mecima.

Crveni polumjesec Palestine saopćio je kako je dijete pogođeno u stomak, a prevezeno je u bolnicu u Ramallahu. Njegovo stanje je teško.

Na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine izgrađeno je više od 250 nelegalnih jevrejskih naselja. Na tim područjima živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika, a život je dodatno otežan domicilnim Palestincima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.