Do prekida borbi, u petak kada je stupilo primirje na snagu, bolnice najvećeg grada u palestinskoj enklavi bile su na meti izraelskih napada. Prema navodima ljekara više bolnica je evakuisano, a nekoliko njih po naređenju izraelske vojske.

- Okupacione snage ostavile su pet prijevremeno rođenih beba u jedinici intenzivne njege u bolnici Al-Nasr, jednoj od glavnih pedijatrijskih bolnica u Gazi - rekao je doktor Ashraf al-Kidreh.

Vojnici su zabranili ljekarima i članovima porodica nedonoščadi da se približe i kada su ljekari mogli da uđu u utorak uvečer pronašli su njihova djelimično raspadnuta tijela.

Izraelska vojska nije željela odmah da komentariše, navodi AFP.

Cijeli svijet je sredinom novembra pratio sudbinu 39 prijevremeno rođenih beba u drugoj bolnici u Gazi, bolnici Al-Shifa, koju je izraelska vojska opkolila i napala.

Osam od tih beba je umrlo zbog nedostatka struje potrebne za inkubatore. Njih dvadeset osam je evakuisano u Egipat gdje su prebačene u bolnicu, mnoge bez svojih porodica, neke su siročići, dok roditeljima drugih nije odobren ulazak u Egipat, prema navodima UN-a.

Tri bebe koje su bile suviše slabe da se prebacuju hospitalizovane su u ustanovi na jugu pojasa Gaze.