Pojas Gaze

Izraelska vojska ranila 130 Palestinaca

Objavljeno: 20.10.2018. u 11:30

  Među povrijeđenima je i 25 maloljetnika

FOTO: AA

Prema navodima Ministarstva zdravstva Palestine, najmanje 130 Palestinaca povrijeđeno je u pucnjavi izraelske vojske u petak tokom protesta u blizini granice s Pojasom Gaze, prenosi Anadolu Agency.

Novinar, četiri medicinska radnika i 25 maloljetnika nalaze se među povrijeđenima, ističu iz ministarstva. Naglašavaju da su među povrijeđenima i dvije osobe, koje su u kritičnom stanju.

Izraelska vojska u petak je pojačala prisustvo duž tampon zone na granici s Pojasom Gaze u očekivanju protesta. U četvrtak je izraelski kabinet za sigurnost naložio vojsci da pojača odgovor na mitinge, koji se od marta održavaju u zaštitnoj zoni.

Od početka demonstracija 30. marta više od 200 Palestinaca ubijeno je u blizini zaštitne zone, dok ih je na hiljade povrijeđeno u pucnjavi izraelske vojske. Demonstranti zahtijevaju pravo da se vrate u svoje domove i sela u istorijskoj Palestini, odakle su protjerani 1948. godine kako bi se uspostavila država Izrael.

Također, traže kraj 12-godišnje izraelske blokade Pojasa Gaze, koja je uništila privredu priobalne enklave i uskratila više od dva miliona stanovnika mnogih osnovnih potrepština.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije