open-navfaktor-logo
search
Po nalogu općine
Izraelska policija uklonila tabele TIKA-e na muslimanskom groblju u Istočnom Jerusalemu
Izraelska policija je sa zida muslimanskog groblja Yusufiya u blizini džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu uklonila tabele Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).
24.06.2020. u 14:57
get url
text

Radi se o natpisima, na kojima se nalazi i zastava Republike Turske, koji su postavljeni na zidove mezarja nakon što je TIKA finansirala njegovu obnovu uz dozvolu Uprave za vakufe u Jerusalemu i izraelskih vlasti.

Micky Rosenfeld, portparol izraelske policije, kazao je da je naredbu za uklanjanje natpisa TIKA-e jučer izdala izraelska Općina Jerusalem te da je jutros policija uradila ono što se od nje tražilo. Zvaničnici Općine Jerusalem saopćili su da su pomenute tabele demontirane uz objašnjenje da su postavljene bez odobrenja. Ipak, Uprava za vakufe u Jerusalemu nadležna je za upravljanje svim islamskim objektima, uključujući i groblja u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Tabele TIKA-e koje je izraelska policija jutros uklonila nalazile su se na groblju od 2010. godine. Mustafa Abu Zahra, predsjednik Odbora za očuvanje muslimanskog groblja u Jerusalemu, kazao je da tabele koje je izraelska policija uklonila i polomila, predstavljaju izraz zahvalnosti palestinskog naroda Turskoj i njenom narodu.

Podsjetio je da su zidovi i uređenje groblja urađeni 2008. godine, napominjući su svi građevinski radovi realizovani uz prethodno dopuštenje i znanje izraelskih vlasti. Istakao je, također, da uklanjanje natpisa predstavlja jasan pokušaj, kako je rekao, uništavanja i brisanja historije.

- Odbacujemo ovakav postupak. Izrael nikada ne može izbrisati tragove onoga što je Turska uradila u Jerusalemu - kazao je Abu Zahra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.