open-navfaktor-logo
search
Tortura
Izraelska policija nakon sabah-namaza ponovo upala u Al-Aksu, silom istjerivali vjernike iz dvorišta
Izraelska policija upala je u jutarnjim satima u kompleks džamije Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalem).
29.04.2022. u 08:53
get url
text

Intervenisali su gumenim mecima i zvučnim bombama nakon sabah-namaza. Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da je prva pomoć pružena za 42 osobe, a 22 su prevezene u bolnicu. Naveli su da je izraelska policija spriječila ulazak ekipa palestinskog Crvenog polumjeseca u Al-Aksu.

Iz izraelske policije saopćeno je da su intervenisali zbog bacanja kamenja i da su privedene dvije osobe. Izraelska policija je na silu istjerala one koji su bili u dvorištu Al-Akse i zatvorila vrata džamije za muslimane koji su počeli dolaziti na posljednji džuma-namaz u ramazanu.

Međutim, dva sata nakon upada, izraelska policija se povukla iz Al-Akse. Mnogi muslimani, uključujući hiljade Palestinaca sa okupirane Zapadne obale, počeli su da ulaze u Al-Aksu kako bi klanjali džuma-namaz.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, stotine Palestinaca sa okupirane Zapadne obale protestovalo je protiv izraelske policije skandirajući i izvikujući slogane u sporednim ulicama Starog Grada, gdje se nalazi Al-Aksa.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.