Historijska inicijativa

Izrael želi sklopiti pakt o nenapadanju sa zemljama Zaljeva

Objavljeno: 06.10.2019. u 18:30

Prošlog mjeseca je Katz saopćio da se sastajao s ministrima arapskih zemalja s kojima Izrael nema uspostavljene diplomatske odnose i da je razgovarao o Iranu i jačanju civilne saradnje u regiji

FOTO: Fena

Šef izraelske diplomacije Israel Katz danas je saopćio da vlasti Izraela namjeravaju postići pakt o nenapadanju s državama Zaljeva.

- Nedavno sam, uz podršku premijera Izraela, pokrenuo inicijativu da s arapskim državama u Zaljevu potpišemo sporazum o nenapadanju - kazao je Katz, javlja Anadolu Agency (AA).

On je u poruci na Twitteru naveo da je riječ o historijskoj inicijativi kojom Izrael želi okončati konflikte sa zaljevskim zemljama i omogućiti saradnju civilnim sektorima do potpisivanja konačnih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku.

Katz je također saopćio da je plan predstavio ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja i izaslaniku Ujedinjenih nacija Jasonu Greenblattu tokom nedavnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

- Nastavit ću raditi na jačanju pozicije Izraela u regiji i svijetu - poručio je Katz.

Vlasti zemalja Zaljeva do sada nisu komentirale Katzove navode.

Prošlog mjeseca je Katz saopćio da se sastajao s ministrima arapskih zemalja s kojima Izrael nema uspostavljene diplomatske odnose i da je razgovarao o Iranu i jačanju civilne saradnje u regiji.

Izrael ima uspostavljenu diplomatsku saradnju samo s dvije arapske zemlje, Egiptom i Jordanom.

Izvor:   Fena, Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije