Udruženje palestinskih zatvorenika (PPS) saopćila je da je Uprava zatvora u Izraelu uskratila brojna prava palestinskim zatvorenicima, a da su palestinske institucije najoštrije osudile tu praksu.

Među novim restriktivnim mjerama je i smanjenje dnevne porcije hljeba za 20 posto, zatim smanjenje sa deset na sedam kanala koje su zatvorenici mogli gledati na televizijama u kantinama.

Čuvari su, također, iz kantina uklonili brojne proizvode, pećnice i druge uređaje.

Ranije je u zatvorskim kantinama postavljen video nadzor za palestinske zatvorenike.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima se trenutno nalazi više od 5.000 palestinskih zatvorenika, uključujući i 230 maloljetnika i više od 500 administrativnih zatvorenika.

Po uzoru na Britanski mandat vlasti u Palestini između dva svjetska rata, vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu "administrativnog pritvora", što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim "tajnim dokazima".