open-navfaktor-logo
search
Novi zračni napadi
Izrael uništio kuću čelnika Hamasa u Gazi, raste broj poginulih
Izrael je u noći sa subote na nedjelju bombardovao kuću čelnika Hamasa u Gazi Yahyaa Sinwarija, a Hamas je odgovorio raketnim napadima na Tel Aviv.
16.05.2021. u 08:02
get url
text

Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u novim izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su zdravstveni dužnosnici, a veliki broj stanovnika Gaze je povrijeđen. Tokom noći Gazom je odzvanjao zvuk bombardovanja, prenosi agencija Reuters. 

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba povrijeđeno je u bijegu u skloništa. Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece. 

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio visoku zgradu u kojoj je bilo sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera. Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je uoči napada upozorila civile da izađu. AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze za to.

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni. Danas će o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.