open-navfaktor-logo
search
Vojne mjere
Izrael u jeku berbe zabranio Palestincima da ulaze na svoje plantaže maslina
Izraelske vlasti uvele su 20 vojnih mjera kojima se zabranjuje ulazak u palestinske plantaže maslina.
12.10.2020. u 09:19
get url
text

- Izraelske vlasti su novim vojnim mjerama zabranile Palestincima da ulaze na vlastite maslinjake, bez obzira na to što su jevrejski doseljenici ti koji izvode napade na ta dobra i njihove palestinske domaćine - kazao je Velid Assaf, čelnik Vijeća za borbu protiv Zida razdvajanja i izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja koje djeluje pod okriljem Palestinske oslobodilačke organizacije.

Ističući kako je ulaz zabranjen u stotine duluma palestinskih maslinjaka na rubovima ilegalnih jevrejskih naselja, Assaf je kazao da je jasno da je cilj novih izraelskih mjera da se nastavi obespravljivanje palestinskih zemljoposjednika. On tvrdi da Izrael tako u narednoj fazi planira oteti i tu palestinsku zemlju.

Izraelske vlasti dosad nisu komentirale taj slučaj, a najčešće takve odluke pravdaju navodnim sigurnosnim razlozima. Berba maslina počela je prije nekoliko dana, a jevrejski doseljenici su izveli niz vandalskih napada na Palestince na plantažama. Plantaže maslina su jedan od osnovnih izvora prihoda za mnoge Palestince.

Nakon okupacije iz 1967. godine, Izrael je na području palestinske Zapadne obale izgradio više od 250 ilegalnih naselja u kojima trenutno živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika. Novoizgrađena jevrejska naselja po međunarodnom pravu imaju status ilegalnih naselja, što potvrđuje i niz rezolucija Ujedinjenih nacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.