open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
Izrael pojačao napad na Gazu, strahuje se od kopnene ofanzive
Izrael je pojačao napad na Gazu, zapravo, kako prenose strani mediji, izraelske snage i večeras su počeli sa snažnim zračnim napadima, dok se strahuje da bi se mogla pokrenuti i kopnena ofanziva.
14.05.2021. u 21:58
get url
text

Kako piše BBC, još u četvrtak je izraelska vojska pozvala 7000 vojnih rezervista i rasporedila trupe i tenkove blizu svoje granice s Gazom. Tada su kazali da je jedna od opcija koja se razmatra kopnena ofenziva na Gazu.

Ministar odbrane Benny Gantz naredio je "masovno pojačanje" sigurnosnih snaga za suzbijanje unutarnjih nemira zbog kojih je uhapšeno više od 400 ljudi, prenosi BBC. 

Najmanje 122 osobe ubijene su u Gazi, među kojima je 31 dijete i 19 žena, ranjeno ih je čak 900, a osam je umrlo u Izraelu od početka borbi.

U Gazi, Palestinci koji se plaše upada izraelskih trupa bježe iz područja blizu granice s Izraelom. Stanovnici koji su napustili Shejaiyu u gradu Gazi rekli su da su granate padale po kućama.

- Osjećali smo se kao da snimamo horor film - rekla je lokalna stanovnica Salwa Al-Attar, koja je pobjegla od bombardiranja sa porodicom. 

- Avioni su bili iznad nas, a tenkovi su bombardirali. Mi se nismo mogli pomaknuti. Djeca, žene i muškarci svi su vrištali - istakla je. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu već ranije je izjavio da će se vojna operacija zemlje protiv palestinskih militanata nastaviti "koliko god bude potrebno". Dodao je da će Hamas platiti visoku cijenu, kao i druge "terorističke grupe".

Izraelska vojska rekla je da je preko noći provela operaciju uništavanja mreže Hamasovih tunela koju je nazvala "metro", ali nijedna vojska nije ušla u Gazu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.