open-navfaktor-logo
search
New York Times
Izrael ostvario diplomatsku korist širom svijeta sa špijunskim softverom Pegasus
Izrael je postigao diplomatsku korist u mnogim područjima širom svijeta putem Pegasusa, kontroverznog špijunskog programa koji proizvodi kompanija za kibernetičku sigurnost NSO Group, objavio je New York Times.
28.01.2022. u 22:12
get url
text

U istraživačkom izvještaju istaknuto je da se izraelska vanjska diplomacija temelji na sposobnosti zemalja da odobre ili uskrate pristup relevantnom špijunskom programu za cyber oružje.

Na istraživanju je rađeno oko godinu dana i rezultat je intervjua s desecima vodećih državnih dužnosnika, sigurnosnih službenika, stručnjaka za kibernetičko oružje i uposlenih u oblasti obavještajne djelatnosti.

Navodeći primjer gdje su zemlje poput Meksika i Paname okrenule svoje pozicije prema Izraelu u ključnim glasovima u Ujedinjenim narodima nakon što su dobile pristup Pegasusu, u tekstu se navodi da je špijunski softver igrao veliku ulogu u odnosima Izraela sa zemljama Bliskog istoka i uspostavljanju novih saveza u regiji.

Naglašeno je da je prodaja Pegasusa pružila podršku arapskih nacija u izraelskoj kampanji protiv Irana, te istaknuto da je ta prodaja igrala ključnu ulogu u pozadini takozvanih bliskoistočnih mirovnih pregovora 2020., poznatih kao "Abrahamov sporazum", koji je normalizirao odnose između Izraela i nekih njegovih arapskih protivnika.

- Cyber ​​oružje duboko je promijenilo međunarodne odnose više nego bilo koji sličan napredak. Oni su na neki način još ozbiljnije destabilizirajući, jer su relativno jeftini, lako se raspoređuju i mogu se rasporediti bez ikakvih posljedica za napadača. Suočavanje s njihovim umnožavanjem radikalno mijenja prirodu državnih odnosa, što je Izrael otkrio davno, a ostatak svijeta tek sada počinje shvaćati - piše u tekstu.

Navedeno je da je SAD tajno nabavio, testirao i koristio špijunski softver NSO grupe prethodnih godina, ali je kasnije od toga odustao zbog bojazni da će izazvati pravne probleme.

Navodi se da Pegasus, špijunski softver koji proizvodi izraelska kompanija za cyber sigurnost NSO Group, može prikupljati sve podatke infiltriranjem u telefone bez znanja korisnika u vrlo kratkom vremenu nakon što je instaliran, pa čak i aktivirati kameru i mikrofon telefona.

Prema tekstu od 21. januara u izraelskim novinama "Haaretz", Pegasus je prodan u mnoge zemlje širom svijeta i korišten je za praćenje širokog opsega ljudi, uključujući aktiviste, sindikaliste, političare, zvaničnike, advokate i novinare na širokom području od Indije do Ugande, od Meksika do Palestine.

Kompanija NSO Group uvrštena je na listu sankcija SAD nakon što se pojavio skandal da su ovaj softver Izraela koristili državni zvaničnici za slušanje protivnika, advokata i novinara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.