open-navfaktor-logo
search
Posljedice napada
Izrael ni mrtvima ne da mira: Palestinci po razorenim mezarjima tragaju za kostima najmilijih
Stotine civila ubijeno je tokom posljednjih izraelskih napada na Pojas Gaze, a kakvim metodama se Izrael služi potvrđuju i podaci da bombardovanju nisu bili izloženi samo civili, živi ljudi, već da ni mrtvi nisu imali mira. Tokom izraelskih napada mete su bila i palestinska mezarja, gdje su neka skoro pa potpuno uništena, piše Anadolu Agency (AA).
15.06.2021. u 11:44
get url
text

Napadi koje je Izrael započeo na opkoljeni Pojas Gaze 10. maja, okončani su 21. maja u skladu sa sporazumom o prekidu vatre postignutim s Hamasom. U napadima koji su trajali 11 dana ubijena su 254 Palestinca, uključujući 66 djece i 39 žena, 1.948 je povrijeđeno, a hiljade zgrada potpuno je uništeno ili su neupotrebljive.

Osim stambenih objekata, na meti izraelskih napada bila su i mezarja. U napadima su neki nadgrobni spomenici uništeni, a eksplozivne naprave su na mezarima napravile ogromne jame.

Brojne su palestinske porodice kojima su tokom izraelskog bombardovanja u potpunosti uništeni mezari njihovih najmilijih. Danas po razorenim mezarjima Palestinci tragaju za kostima svojih rođaka. Usljed snažnih eksplozija i udara, na mezarima su napravljene velike jame, tako da su kosti preminulih izmiješane i ne zna se koje kome pripadaju.

U saopćenju palestinskog Ministarstva vakufa i vjerskih poslova u Gazi navodi se da je tokom izraelskih napada u različitim dijelovima Pojasa Gaze bombardovano šest mezarja.

Halid Nasrullah, jedan od čuvara mezarja Tuveynisi, kazao je za AA kako su izraelski avioni 14. maja, drugog dana Ramazanskog bajrama, bombardovali to mezarje, te kako su napravili ogromnu štetu.

- Više od 200 mezara potpuno je oštećeno, a deseci djelomično. U mezarima koji su potpuno oštećeni nema tragova ostataka leša ili kostiju. Također je došlo do velike štete na kućama oko mezarja - kazao je Nasrullah.

Podvukao je kako u Gazi nije bilo sigurnog mjesta za vrijeme izraelskih napada.

- Ne znam zašto su mete bili mrtvi. Na ovom mezarju ukopani su ljudi koji su umrli prije nego što je Izrael osnovan, koja je njihova krivica - upitao je Nasrullah.

Kazao je kako je gađanje mezarja pokazatelj i znak izraelske mržnje, dodajući da su porodice čiji su rođaci tamo ukopani došli potražiti tijela rodbine nakon završetka napada.

Nasrullah je dodao da oni koji pronađu tijela ili kosti svoje rodbine, nose ih i pokopavaju na drugim mjestima, dok još uvijek ima onih koji nisu pronašli ostatke najmilijih zbog činjenice da su mezarja razorena nakon teškog bombardovanja.

Čuvar mezarja pojašnjava kako su nakon bombardovanja posmrtni ostaci pomiješani, te da ih je teško ponovno pronaći i pokopati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.