open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Izrael namjeravao Palestincima pozajmiti vakcine kojima ističe rok, odbili su
Vlasti u Palestini odbile su da prime vakcine iz Izraela, koje su bile pred istek roka, zato što im je rok isticao ranije nego što je dogovoreno, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.
19.06.2021. u 12:59
get url
text

Izrael i palestinske vlasti dogovorili su se da se Palestincima da 1,4 miliona Pfizerovih vakcina, a da im onda tokom godine Palestinci te količine i vrate.

Vakcinama uskoro isitče rok, kazali je izraelski premijer Naftali Benet. Palestinske vlasti su rekle da to prihvataju jer je potrebno ubrzati vakcinaciju u Gazi i na Zapadnoj obali.

- Rekli su nam da rok ističe u julu ili avgustu, što nam daje dosta vremena. Ali, ispostavilo se da rok ističe u junu, i ne možemo da ih upotrijebimo za tako kratko vrijeme, pa nećemo ni da ih uzimamo - kazao je palestinski ministar zdravlja Mai Aklaila.

Prvi paket od oko 90.000 doza vraćen je Izraelu.

Kancelarija premijera Beneta nije komentarisala razvoj situacije.

Grupe za ljudska prava su kritikovale Izrael, koji je sproveo jednu od najbržih vakcinacija na svetu, da ne radi dovoljno na tome da osigura vakcinaciju Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali.

Oko 55 posto odrasle populacije Izraela je potpuno vakcinisano, a vakcina je odobrena i za djecu od 12 do 15 godina.

Oko 30 pdsto odraslih Palestinaca primilo je bar jednu dozu vakcine, a istraživanja pokazuju da bi vakcinu željelo primiti 40 posto njih kada bi bila dostupna.

Palestinci su vakcine dobijali od Izraela, Rusije, Kine, UAE i iz Kovaksa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.