open-navfaktor-logo
search
Sporna dozvola
Izrael naložio rušenje nove palestinske škole na Zapadnoj obali
Izraelski sud u četvrtak je naložio rušenje nove palestinske škole na okupiranoj Zapadnoj obali.
08.10.2020. u 11:36
get url
text

Sud je presudio da je škola Ras al-Tenneen u istočnom gradu Ramallahu izgrađena bez potrebne građevinske dozvole i odbio je žalbu koja je uložena na njeno rušenje, rekao je Abdullah Abu Rahma, palestinski aktivista. Kazao je da je 50 djece već bilo upisano u školu, koja je nedavno izgrađena i kojom upravlja palestinsko Ministarstvo obrazovanja.

Abu Rahma je izjavio da su se palestinski aktivisti počeli okupljati u školi kako bi spriječili njeno rušenje. Škola se nalazi u dijelu okupirane Zapadne obale klasificirane kao područje "C", koje je pod punom izraelskom kontrolom prema Sporazumu iz Osla iz 1995. Prema palestinskim izvorima, izraelske vlasti su ove godine srušile više od 500 palestinskih stambenih objekata.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali. Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.