SOHR je citirajući lokalne izvore izvijestio da su među stradalima tri pripadnika snaga odanih režimu Bashara al-Assada te četiri Iračanina. Dodaje se da su izraelske rakete pogodile područje Međunarodnog aerodroma Damask.

Iz SOHR-a su, također, naveli da su se napadi dogodili nakon dolaska teretnog aviona u spomenuto područje, dodajući da nije poznato da li je avion stigao iz Irana ili iz područja unutar sirijske teritorije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sirijska službena novinska agencija SANA izvijestila je u četvrtak kasno uvečer da je vojna zračna odbrana presrela neprijateljske rakete u vazdušnom prostoru Damaska.

Pozivajući se na vojni izvor, SANA je objavila da je u četvrtak u 23.45 sati po lokalnom vremenu vojska primijetila neprijateljske rakete koje su došle s teritorija okupiranih sirijske Golanske visoravni, a vojna zračna odbrana ih je odmah presrela i oborila prije nego što su stigli do ciljeva.

Izraelski zvaničnici još nisu preuzeli odgovornost za napad. Od izbijanja sukoba u Siriji početkom 2011. godine, Izrael je povremeno gađao položaje unutar zemlje razorene ratom.

Snage podržane od Irana i libanskog Hezbollaha bore se zajedno s snagama sirijskog režima od 2012. godine.