Četvrtak, 18.08.2022.
FOTO: Ines Lučić

Izolatorij na Bjelavama počinje sa radom u ponedjeljak: Sve medicinske ustanove će dati zdravstvene radnike

Na današnjem operativnom sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo iskordinirane su aktivnosti kako bi se osigurali svi preduvjeti za početak rada privremenog izolatorija u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama. 

Prema riječima Muhameda Ahmića, člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktora JU Domovi zdravlja KS, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS formirao je koordinaciono tijelo koje ima zadatak da stavi u funkciju izolatorij u Studentskom domu Bjelave.

- Prvi zadak je da izolatorij počne sa radom u ponedjeljak ujutro i članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koji su u ovom užem tijelu, preuzet će preko vikenda sve aktivnosti da počne rad ove ustanove - kazao je Ahmić. 

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija gdje bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom. 

- Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu - kazao je Zalihić

Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan "algoritam pacijenta" ili "put kovid pacijenta" - kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatoriji u Prodhrastovima ili na Bjelavama. 

- Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transporovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta. Sve medicinske ustanove u KS će dati svoje učešće kako bi imali medicinski nadzor 24 sata i na nama je sad da to preko vikenda izdefinišemo, to jest ko će od zdravstvenih radnika raditi, koje zdravstvene ustanove će dati određene specijaliste, medicinske sestre i tehničare - istakao je.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh