open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Iznijeli činjenice: Ljekarska komora KS o licenci dr. Ednana Drljevića
Ljekarska-Liječnička komora Kantona Sarajevo oglasila se danas saopćenjem "kako bi upoznali javnost sa činjeničnim stanjem u vezi s izdavanjem licence dr. Ednana Drljevića". 
12.04.2021. u 12:13
get url
text

- Rješenjem o ispisu iz Registra Ljekarske-Liječničke komore ZDK broj 01-371/2020 od 20.11.2020. godine dr. Drljević je ispisan iz Registra ljekara te Komore, te mu je istim Rješenjem ukinuta licenca koja je važila do 22.12.2022. godine.

Da je kolega Drljević liječničku djelatnost obavljao na području KS bez važeće licence, jasno je iz Rješenja zdravstvenog inspektora KS broj UP-1-14-10-33-30954/20 od 17.11.2020. godine kojim je naloženo odgovornom licu u JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" da u roku od 30 dana od dana prijema Rješenja inspektora osigura licencu nadležne Komore KS za dr. Ednana Drljevića.

Nadležna Komora KS  je dr. Drljeviću prvo izdala licencu na tri mjeseca, što je odgovaralo periodu na koji je imao zaključen ugovor o radu sa poslodavcem (do 26.2.2021), a nakon toga je 15.3.2021. godine izdata licenca na godinu dana. U periodu od 26.2.2021. do 15.3.2021. godine dr. Drljević nije imao licencu. Također, napominjemo da je dr. Drljević u period od augusta do decembra 2020. godine radio bez licence. To je period kada je prestalo važenje proglašenja stanja prirodne nesreće.

U skladu sa  Pravilnikom o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH i članova kantonalnih-županijskih Ljekarskih-Liječničkih komora, a uzimajući u obzir činjenicu da je dr. Drljević ispunio zakonske uvjete na ostvarivanje prava na penziju, licenca nije mogla biti izdata na period duži od jedne godine. Želimo istaći da je na Rješenje  kojim se odabrava samostalni rad-licenca od 15.3.2021. godine dozvoljena žalba Upravnom odboru Komore, a ista nije izjavljena u dozvoljenom roku od 15 dana.

Pravilnikom  o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH i članova kantonalnih Ljekarskih-Liječničkih komora koji važi za teritoriju FBiH nije propisano, niti je dozvoljeno da liječnik može imati dvije važeće licence, a što je ustalom vidljivo iz citiranog Rješenja Ljekarske-Liječničke komora ZDK, navodi se u saopćenju Ljekarske komore KS. 

Šef infektivne klinike u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Ednan Drljević kazao je za Klix. ba da je dobio licencu Ljekarske komore KS za samostalan rad. 

- Imam dvije licence, uz ovu koju je izdala Ljekarska komora KS, imam iz Zeničko-dobojskog kantona koja još vrijedi, a koja je izdata na šest godina. Ovdje u Sarajevu su mi dali licencu na tri mjeseca, pa sam zatražio njeno produženje te su mi je s tim rokom produžili na godinu. Moj rad je zapravo od samog početka bio legalan - dodao je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.