open-navfaktor-logo
search
Uzrok nepoznat
Iznenada preminuo ruski ljekar koji je liječio Navalnog nakon trovanja
Vrhunski ljekar bolnice u kojoj je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni liječen nakon trovanja prošle godine iznenada je preminuo, saopćila je bolnica u kojoj je radio.
05.02.2021. u 08:35
get url
text

Sergey Maximishin, zamjenik glavnog doktora u bolnici u Omsku, iznenada je umro u 55. godini, navodi se u saopćenju bolnice.

Iz bolnice nisu naveli uzrok smrti.

Navalni je primljen u Odjel za akutno trovanje omske hitne bolnice 20. augusta, nakon što se razbolio od izloženosti vojnom otrovu Novichok.

Maximishin nije držao nikakve brifinge za novinare u vrijeme Navalnyjeve hospitalizacije. Kao zamjenik glavnog ljekara bolnice za anesteziju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih ljekara u bolnici.

Navalni je uveden u medicinski izazvanu komu i na kraju evakuiran u njemački glavni grad Berlin, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja. Nakon povratka u Rusiju, ove je sedmice smješten je u zatvor zbog kršenja uslovne kazne.

Navalni za svoje trovanje krivi ruske sigurnosne službe i samog predsjednika Vladimira Putina, što su optužbe koje je Kremlj više puta demantirao. Istraga CNN-a u decembru u napad je uplela Rusku službu sigurnosti (FSB).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.