Iznenada poštuje stavove Predsjedništva: Šta se krije iza Čovićevih i Dodikovih kritika?

objavljeno: 30.01.2018. u 20:05

Neprihvatljiv je za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića odlazak njegovog kolege iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića u Istanbul na sastanak sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Taj potez, ocijenio je Čović, uvodi nove standarde iza kojih će uslijediti posljedice. Pojasnio je predsjednik HDZ-a BiH i da odlazak bh. zvaničnika nije sporan "kada se zastupaju stajališta institucija koje predstavljaju". Njegov stav dijeli i predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, ali im koncepciju malo remeti izjava jednog od aktera istanbulskog sastanka.

- Izetbegović se nije predstavljao kao predsjednik, da budem iskren, već se predstavlja kao bošnjački član Predsjedništva BiH. Tako se i najavio, tako je on i govorio. Dakle, mogao bih sada da kažem šta hoćete, ali da budem fer, to je rekao Bakir – kazao je Aleksandar Vučić.

Prije nego što se osvrnemo na dosljednost kritičara, važno je prisjetiti se sadržaja i epiloga sastanka u Istanbulu. Raspravljano je, potvrdili su njegovi akteri, ponajviše o trasi autoceste koja će voditi od Sarajeva do Beograda. Stav koji je zastupao Izetbegović bio je onaj koji je ranije utvrdio Parlament BiH, a institucije naše zemlje će dati posljednju riječ o prijedlogu rješenja koji je utvrđen u Istanbulu. Gdje je Čović prepoznao vaninstitucionalno djelovanje i nezastupanje stavova institucija BiH, ostaje misterija.

VEZANI TEKST - Bakir Izetbegović za Faktor: Od Erdogana smo dobili podršku za obje trase ceste od Sarajeva do Beograda

Kada je u pitanju dosljednost u kritikama na račun odlaska Izetbegovića u Istanbul, Milorad Dodik je u mnogo zahvalnijoj poziciji u odnosu na svog partnera Dragana Čovića. Njegovi međunarodni kontakti na najvišem nivou počinju u moskovskim čekaonicama, a završavaju susretima sa zvaničnicima nepriznatih država u pokušaju. Istini za volju, malo mu je nedostajalo da prisustvuje inauguraciji Donalda Trumpa u Washingtonu, ali ga je u tome spriječila "odlazeća američka administracija".

S druge strane, Dragan Čović je pokazao da nije previše sklon zastupanju stavova Predsjedništva BiH pri susretima sa međunarodnim zvaničnicima. Tako je, primjera radi, nepoznanica čije je stavove zastupao na posljednjem sastanku sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, vlastite ili stavove Predsjedništva BiH. U ovo posljednje opravdano sumnjamo, s obzirom da posjeta Beogradu nije ni najavljena iz Predsjedništva BiH.

Teško je povjerovati i da pri svojim učestalim odlascima u Zagreb tamošnje zvaničnike upoznaje sa usaglašenim stavovima Predsjedništva BiH, naročito ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da usaglašene stavove ne zastupa čak i onda kada su njegove kolege iz Predsjedništva BiH prisutne.

Jedan od tih stavova je onaj o Pelješkom mostu kao "strateškom interesu BiH", kojeg je iznio nakon posljednje posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu.

VEZANI TEKST - Čović nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Pelješki most je strateški interes BiH

Prisustvo Izetbegovića i Ivanića nije spriječilo Čovića da početkom decembra prošle godine kao zvaničan stav Predsjedništva BiH iznese tezu da će BiH pri donošenju odluka u sferi vanjske politike pratiti stav zvaničnog Beograda. Ta teza ne samo da nije bila usaglašeni stav Predsjedništva BiH, nego je protivna Ustavu naše države.

VEZANI TEKST - "Jedno bitno pojašnjenje" u Beogradu, Čovićevo "to je to" i reakcije Bosanaca i Hercegovaca

Procijenio je tako Čović da je suvišno usaglasiti stav sa kolegama u Predsjedništvu prije nego što je uputio pismo predsjednicima i premijerima zemalja članica NATO-a. Upoznao je tako predsjedavajući Predsjedništva članice NATO-a sa svojim viđenjem problema "radikaliziranih pojedinaca koji su iz islamskih zemalja došli u BiH tokom rata" te pitanje odlaska građana BiH na strana ratišta.

VEZANI TEKST - Čović pisao članicama NATO-a, iznio niz neutemeljenih tvrdnji koje štete BiH, oglasio se i Izetbegovićev Kabinet

Vlastiti stav je Čović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH iznio i u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u septembru prošle godine, kada je prisutne upoznao sa "nejednakopravnošću Hrvata u BiH".

Nakon sveg navedenog, što je samo mali dio sadržajnog Čovićevog repertoara, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH se ipak osjetio pozvanim da osudi Izetbegovićev odlazak u Istanbul. S obzirom da sadržaj sastanka baš ne odgovara tezama koje on i njegov partner iz Banje Luke zastupaju u kritikama, otvorena je mogućnost da motiv koji ih je izazvao nije svojstvo u kojem je Izetbegović putovao u Tursku, već stabiliziranje srpsko-bošnjačkih odnosa, što nikako ne ide u prilog politikama SNSD-a i HDZ-a.