- Kraći programi predškolskog odgoja podrazumijevaju čuvanje djece kroz igru. Namjera ovih izmjena je da u sistem uvedemo razne ustanove koje već čuvaju djecu po raznim osnovama, ali i pojedince, najčešće žene, koje se time privatno bave - kaže Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

U članu dva nacrta izmjena navodi se: "Izuzetno, kraće programe predškolskog odgoja i obrazovanja mogu realizovati i igraonice pri bibliotekama, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i sportskim ustanovama, udruženjima, drugim pravnim osobama i fizičkim osobama - obrtnicima".

- Radi se o nacrtu i naša namjera je da kroz javnu raspravu, prije usaglašavanja prijedloga zakona, nađemo najbolje rješenje. Zbog toga smo u nacrtu tako široko postavili odrednice o tome ko se sve može baviti predškolskim odgojem i obrazovanjem. Krajnji cilj je da sve one koji se bave čuvanjem djece uvedemo u sistem, a u skladu s tim stavimo pod inspekcijski nadzor - pojašnjava Bojić.

On dodaje da sistem sada funkcionira tako da privatni i javni vrtići moraju dobiti dozvolu za rad.

- Formira se komisija, ustanova mora ispuniti zakonske uvjete, koji se provjeravaju na terenu i tek tada vrtić može dobiti dozvolu za rad. Nešto slično želimo implementirati u procesu uvođenja drugih pravnih lica ili pojedinaca u sistem - zaključuje Bojić.

Dodajmo da se je predloženim izmjenama zakona predviđeno i da se predškolsku ustanovu mogu upisati djeca sa lakšim smetnjama i poteškoćama u razvoju.