open-navfaktor-logo
search
Završna verzija
Izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Ko će dobiti pravo na novčanu naknadu
Urađena je završna verzija izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koja će se poslati Savezu boraca FBiH i Udruzi dragovoljaca i veterana HVO-a da se još jednom izjasne, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja.
11.05.2021. u 21:40
get url
text
Demobilisani borci
get url
text

Cilj izmjena je uvođenje u prava na federalnom nivou nezaposlenih demobilisanih boraca koji žive na području RS-a i Brčko distrikta, bez obzira na godine starosti kao i nezaposlenih supruga umrlih boraca.

Pravo će imati nezaposlene supruge umrlih boraca 

- Uglavnom, mi smo napravili konstrukciju izmjena Zakona o demobilisanim borcima. Završnu verziju ćemo poslati predstavnicima boraca, da se njihova radna tijela izjasne o tome. U zakon ulaze nezaposlene supruge umrlih boraca, nezaposleni demobilisani borci Armije RBiH koji žive na području RS-a i Brčko distrikta. Prema dosadašnjim informacijama, takvih boraca-povratnika u RS-u nema više od 2.000, a u Brčko distriktu je nekih 700 ljudi - rekao nam je Terzo.

Podsjeća da izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica mogu ići u Parlament jedino u paketu sa izmjenama Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja i Zakona o osnovnim pravima boraca, a na kojima se također radi. Terzo nije mogao precizirati kada bi se izmjene ovih zakona mogle naći pred Vladom FBiH.

VEZANI TEKST - Zašto izmjene Zakona o demobilisanim borcima nisu proslijeđene premijeru FBiH

Razgovarali smo i sa Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Saveza boraca FBiH.

- Što se tiče izmjena Zakona o demobilisanim borcima u segmentu egzistencijalne novčane naknade, dogovorili smo uvođenje u pravo naših nezaposlenih saboraca iz RS-a, kao i Brčko distrikta bez obzira na godine starosti. Isto smo dogovorili i za nezaposlene supruge umrlih boraca s područja RS-a i Brčko distrikta. Što se tiče uvođenja u pravo supruga umrlih demobilisanih boraca sa područja Federacije BiH, tu je dogovor da ulaze u pravo one starosti 57 godina i više od toga - govori nam Ramić i dodaje:

- Kroz Zakon o demobilisanim borcima ćemo zadužiti kantone da urade izmjene zakona na svojm nivoima i u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu uvedu nezaposlene supruge umrlih boraca koje su mlađe od 57 godina.

Egzistencijalnu novčanu naknadu prima 30 hiljada boraca

Nezaposleni borci koji žive u RS-u, Brčko distriktu bez obzira na godine, primali bi mjesečno egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa koja je pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Nezaposlene supruge bi primale egzistencijalnu naknadu na osnovu uvjeta koje ispunjavaju njihovi preminuli muževi.

Podsjećamo, egzistencijalnu naknadu s kantonalnog nivoa primaju nezaposleni demobilisani borci mlađi od 57 godina i ta naknada se razlikuje od kantona do kantona. Jedino Sarajevski kanton isplaćuje mjesečne egzistencijalne novčane naknade identične onim sa federalnog nivoa, odnosno, pet KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok je u drugim kantonima to tri ili četiri KM po mjesecu.

Do ovog trenutka mjesečno egzistencijalnu novčanu naknadu u Federaciji prima 30.000 nezaposlenih boraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.