open-navfaktor-logo
search
Sjednica u srijedu
Izmjene Izbornog zakona: Ko želi da kandidat bude nacrtan, ko se ponaša kao da ga se ne tiču presude
Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine u srijedu ima novu sjednicu, na kojoj će zapravo krenuti ispočetka sa razmatranjem jednog po jednog poglavlja Izbornog zakona nakon što su dobili prijedloge Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH).
21.06.2021. u 14:57
get url
text
get url
text

Istovremeno, prije nekoliko dana je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u pismu Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, koje se odnosi na provedbu Političkog sporazuma o principima izmjena izbornog zakonodavstva BiH, naveo da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike ove dvije stranke iscrpio svoje mogućnosti.

Istakao je da je SDA spremna nastaviti pregovore, ali u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka, te domaće i strane pravne eksperte u savjetodavnom kapacitetu.

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao Čoviću: SDA više neće pregovarati samo s HDZ-om

Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazala nam je da je Izetbegović pravilno postupio jer SDA i HDZBiH nemaju izbornu snagu da iznesu promjene, te da su presude Suda u Strazburu i preporuke OSCE-a međunarodne obaveze naše zemlje, dakle ne samo obaveze SDA i HDZ-a BiH već i Republike Srpske.

Čolo je naglasila da procesi trebaju ići paralelno, odnosno paralelno trebaju ići razgovori predsjednika stranaka i rad Interresorne radne grupe u kojoj su predstavnici tih stranaka.

- Najbolje bi bilo da Interresorna radna grupa ima sve ovlasti, ali nema – dodala je Čolo.

Ona je istakla i da jedino Interresorna radna grupa ima kapacitet jer ju je Parlament BiH zadužio da predloži izmjene Izbornog zakona u skladu sa preporukama.

- Imamo i prijedlog CIK-a BiH gdje su i sve preporuke relevantnih institucija. Prvenstveno ćemo to razmotriti. Tu je pet presuda Suda iz Strazbura. Probat ćemo predložiti rješenje s obzirom na to da trebamo ići i na "ograničene izmjene Ustava", ali one mogu biti i šire ukoliko bude postojala politička volja – dodala je Čolo.

Kazala je da odgovor na pitanje hoće li doći do rezultata zavisi od predstavnika političkih stranaka koje imaju dvije trećine u Parlamentu BiH.

- Atmosfera u Interresornoj radnoj grupi je u pripravnosti. Svi čekaju od svojih političkih lidera da daju zeleno svjetlo, osim nas. SDA će podržati sve što ide u pravcu uvođenja novih informacionih tehnologija, preporuka OSCE-a, poštivanja presuda Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Na drugima je hoće li pokazati političku volju, na HDZ-u i SNSD-u – rekla je Čolo.

Ocijenila je da se SNSD ponaša kao da se presude Suda u Strazburu njih ne tiču.

Čolo je naglasila da će se pokazati hoće li ove stranke ići u pravcu ispunjenja međunarodnih obaveza, što im je i zadaća, ili će se ispunjavati želje jer se "nekome sviđa da sto posto zacementira izbor članova Predsjedništva BiH iz samo jedne političke partije".

VEZANI TEKST - Čovićevi "legitimni Hrvati" i Dodikovi "autentični Srbi": Na udar došle i Oružane snage BiH

Dženan Đonlagić, član Interresorne radne grupe i zastupnik Demokratske fronte, rekao nam je da ova grupa ima parlamentarni kapacitet da pripremi izmjene Izbornog zakona BiH, a da je drugo pitanje šta su stvarni motivi i ciljevi pojedinih članova.

- Ako analiziramo prvih nekoliko sjednica, nisam optimista da će do usaglašenog prijedloga doći – dodao je Đonlagić.

Stava je da je jedini ispravan put dosljedna implementacija svih presuda Suda iz Strazbura s ciljem da se otkloni svaki oblik diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta i da se Bosna i Hercegovina svrsta u krug zemalja koje poštuju osnovna demokratska načela temeljnih ljudskih prava.

- I drugo, da se u izborni proces uvede podrška savremenih informacionih tehnologija, kako bi se vratilo poljuljano povjerenje u kredibilitet onoga što zovemo birački odbor, glasački listić i brojanje. Ako je ovo cilj, mi smo tu. Ako je cilj da se cementira ekskluzivitet etničke pripadnosti u odnosu na nekoga drugoga i još da kandidat bude "nacrtan" iz tačno određene političke stranke, onda naše ruke za to nema – upozorio je Đonlagić.

Na pitanje mogu li zaista doći do rezultata i kakvo je stvarno raspoloženje, Sredoje Nović (SNSD), delegat u Domu naroda PSBiH i zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe, odgovorio je da je na putu van BiH i da neće prisustvovati narednoj sjednici.

Odgovor nismo dobili ni od Bariše Čolaka (HDZBiH), delegata u Parlamentu BiH i također zamjenika predsjedavajuće Interresorne radne grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.