open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće Tuzle
Izmijenili Poslovnik o radu: Korona opasna za vijećnike, ali ne i za kupače na Panonici
Većina u Gradskom vijeću Tuzle, predvođena SDP-om, jučer je usvojila izmjene Poslovnika kojima se uvodi mogućnost održavanja online sjednica u slučaju epidemije ili "drugih okolnosti, zbog kojih se Vijeće ne može sastati".
01.07.2020. u 14:58
get url
text
Gradsko vijeće Tuzle
Gradsko vijeće Tuzle

- Pogoršana je epidemiološka situacija uvjetovana COVID-19 i iz tog razloga su u Poslovnik unesene dodatne izmjene koje se odnose na mogućnost da Gradsko vijeće može održati sjednicu putem videokonferencije, odnosno zooma, da se na taj način spriječi opasnost od širenje zaraze. Znamo da je u zatvorenom prostoru daleko veća opasnost od zaraze od COVID-19 nego na otvorenom prostoru - rekla je predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić iz SDP-a.

Primiriti opoziciju

Pored 10 zastupnika SDP-a ove izmjene podržali su dva vijećnika Tuzlanske alternative, nezavisni vijećnik Nedžad Jusić te samostalni vijećnici Nedim Salihbegović, bivši član DF-a, Edim Kadić bivši član BOSS-a, Sabahudin Imamović, bivši SDA-ovac, te Hidajeta Jarčević iz PDA. Ukupno 17 ruku bio je dovoljno za usvajanje izmjena, koje će utjecati na rad kompletnog vijeća.

Rezultati glasanja u GV Tuzla

"Izuzetno, za vrijeme trajanja prirodne ili druge nesreće ili nastupanja okolnosti, koje ugrožavaju javno zdravlje stanovništva (pandemija, epidemija i slično) ili drugih okolnosti, zbog kojih se Vijeće ne može sastati (u daljem tekstu: vanredne nepredviđene okolnosti), može se zakazati i održati vanredna sjednica Vijeća", kaže se između ostalog u usvojenim izmjenama.

- Cilj gradonačelnika je da primiri opoziciju prije izbora. Gradska vlast ne želi da se čuje da je od Termoelektrane Tuzla do sada uplaćeno 27 miliona KM, a mi ćemo opet najesen imati katastrofalan zrak. Komunalna infrastruktura je katastrofalna, putevi se sada rade pred izbore, ali novcem od zaduženja, koji će građani vraćati godinama - kaže Mirza Tupajić, šef Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

On ističe da je licemjerno donositi izmjene Poslovnika, bez konsenzusa vijećnika, posebno u trenucima kada Grad Tuzla, bez konsultacija sa epidemiolozima otvara Panonska jezera, gdje se okuplja oko 5.000 ljudi.

- Predlagali smo da se sjednice održavaju u tuzlanskom "Mejdanu", BKC-u, Narodnom pozorištu, gdje se može osigurati veća distanca, ali ništa od toga nije prihvaćeno, što jasno ukazuje da se ovdje ne radi o zabrinutosti zbog epidemiološke situacije - kaže Tupajić.

Loša poruka

Vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović kaže da je poslana veoma loša poruka kupačima na Panonskim jezerima.

- Ako su vijećnici tako ugroženi epidemijom da se ne smiju sastati, ni u uvjetima kada nose maske i dezinficiraju ruke na ulazu u salu, šta poručujemo građanima, kojima smo omogućili masovno okupljanje na Panonskim jezerima, bez maski i bez ikakve zaštite. Da li je važnije opravdati prodate sezonske ulaznice i zaraditi nešto novca ili se ponašati odgovorno. Vijećnici na ovaj način sebe čuvaju, a šta je s kupačima - kaže Ajanović.

On dodaje da je kroz amandmane predložio da se vanredne sjednice održavaju samo u stanju prirodne nesreće ili u drugim situacija, ali uz konsenzus svih stranaka u Vijeću.

- Ništa od toga im nije bilo prihvatljivo. Većina odlučuje i to je demokratija. Potrebno je 16 ruku da se nešto izglasa, ali je nešto sasvim drugo kada se tom odlukom uskraćuju prava vijećnicima na operativan rad - kaže Ajanović.

Izmjene Poslovnika predviđaju i da "zbog ograničnenosti zakupljenog vremenskog prostora na aplikaciji, predsjednik ili predstavnik kluba vijećnika i svaki vijećnik ima pravo na diskusiju u trajanju do pet minuta. Replika i ispravka krivog navoda može trajati maksimalno dvije minute".

Predsjednik Kluba zastupnika SBB-a Elvir Kasumović, kaže da izmjene Poslovnika nemaju veze s epidemijom, nego da se radi o ušutkavanju opozicije.

- Istinske probleme građana žele ukloniti sa sjednica. Stekli su se uvjeti za normalan rad. Gradska uprava poziva na masovna okupljanja na Panonskim jezerima, a vijećnici su navodno ugroženi. Ko nije spreman da se žrtvuje za ovaj grad i građane, neka ustupi mjesto nekome ko želi da radi - kaže Kasumović.

Panonska jezera u vrijeme korone

Zanimljivo je da SDP-ovce u Vijeću jako brine epidemiološka situacija, pa stoga žele izbjeći sastajanje 50 ljudi na sjednicama, dok gradonačelnika Jasmina Imamovića, alfu i omegu SDP-a u Tuzli, ne brine epidemiološka situacija, kada bez saglasnosti epidemiologa otvara Panonska jezera za 5.000 kupača. Ali kao što, nimalo slučajno, reče predsjedavajuća Perić, muzejski kustos, "u zatvorenom prostoru daleko je veća opasnost od zaraze od COVID-19 nego na otvorenom prostoru". Vijećnici će u komotnu izolaciju jedni od drugih, a ti se, građanine Muzafere, kupaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.