open-navfaktor-logo
search
Humana akcija
Izmamili osmijehe: Radnici BH Telecoma obradovali djecu Janje sa 100 pari obuće za zimu
Jedanaest godina obilazimo hrabre mališane diljem povratničkih naselja naše BiH, kako bismo barem na trenutak njima i njihovim roditeljima olakšali svakodnevnicu, kaže Kasim Pita, predsjednik Sekcije JOB-a BH Telecom Direkcija Sarajevo
27.10.2019. u 13:47
get url
text

Ponekad je najteže kažu, djetetu izmamiti osmijeh na lice, ali to uvijek polazi za rukom radnicima BH Telecoma.

Jedanaestu godinu za redom, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Direkcije Sarajevo i Generalne direkcije, uz pomoć Osnovne sindikalne organizacije Generalne direkcije ove Kompanije, uspješno realizira humanu akciju diljem povratničkih mjesta u RS.

{$galerijaFotografija}

Tako je bilo i ovog vikenda, a ove godine došli su nared mališani Janje, naselja udaljenog od Bijeljine desetak kilometara, koje bilježi najmasovniji povratak svojih stanovnika nakon agresije na našu zemlju.

Dvorište Atik džamije bilo je puno djevojčica i dječaka koji su sa nestrpljenjem čekali poklone.

Žele potaknuti i druge kompanije da se uključe

Prema riječima Kasime Pite, predsjednika Sekcije JOB-a BH Telecom Direkcija Sarajevo, ove godine izdvojen je novac za 100 pari obuće, koja će mališanima dobrodoći u predstojećim hladnim mjesecima.

- Svake godine sa nestrpljenjem čekamo kako bismo realizirali ovu akciju. Obilazimo hrabre mališane diljem povratničkih naselja naše BiH kako bismo barem na trenutak njima i njihovim roditeljima olakšali svakodnevnicu. Znamo da nije puno, da je ovo kap u moru, ali ovim svojim gestom radnici BH Telecoma žele potaknuti i druge kompanije da se uključe u ovakve i slične humane akcije. Ovo je postala naša tradicija. Još su nam ostale možda dvije godine i polako bismo zatvorili krug kada je riječ o istočnom dijelu naše zemlje, koji je realno i najsiromašniji i gdje je naš narod pretrpio najveća stradanja. Ostaje nam još jedan dio u Srebrenice - kaže Pita.

Nakon podne namaza, kojeg je predvodio hafiz Omer efendija Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, djeci je u Atik džamiji podijeljena obuća.

- Već su me zvali neki roditelji i djeca da se zahvale na poklonima, jer je ovakva gesta radnika BH Telecoma itekako pomogla kućnom budžetu stanovnika Janje, pošto su se mnogi u prethodna dva mjeseca potrošili kako bi djecu opremili u školu, a i za ogrjev za zimu. Radi se o kvalitetnoj obući koja će mališanima dobrodoći tokom zime, pa bih se i ja ovom prilikom zahvalio svim radnicima ove kompanije na velikodušnoj akciji – istakao je efendija Camić.

Osim obuće, djeca Janje dobila su i sveske za školu, ali i slatkiše.

- Nije lako ni u jednom povratničkom naselju u našoj zemlji. Zbog toga smo tu kako bismo barem malo pomogli. Nije ovo naša jedina akcija, ali na nju smo posebno ponosni, jer gledati nasmijana lica mališana nešto je najljepše na svijetu. Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da je BH Telecom društveno odgovorna kompanija - dodao je Haris Bajraktarević, radnik kompanije.

Sedmogodišnji Emrah Sadiković nije mogao sakriti sreću kada je iz kutije izvadio duboke cipele.

- Moj broj 31, taman su mi. Imao sam ovakve iste prošle godine, i nosio sam ih po snijegu - kaže Emrah i otkriva da u školi ima sve petice i samo jednu četvorku, a da će kad poraste biti fudbaler kao Džeko.

I njegov šestogodišnji drug Ilham Civrić izabrao je iste cipele.

- Hoću da imam iste kao i Emrah, jer je on moj drug. I ja volim fudbal, pa kad završim zadaću, idemo na livadu i igramo se zajedno - govori Ilham dok proba svoje nove cipele.

Naš narod je vrijedan i ne predaje se

Ajla Jusufović ima osam godina i treći je razred Osnovne škole "Meša Selimović" u Janji. 

- Dobila sam crne čizme i puno mi se sviđaju, a babo mi je obećao, kad još malo porastem, da će mi kupiti i mobitel – kaže Ajla.

I Melisa Krivić izabrala je crne čizme. Probala ih je i uvjerava nas da su joj taman.

- Kad nisam u školi, idem u mekteb, a već sam naučila imanske šartove i da klanjam. Željela bih kad porastem da budem granična policajka, jer mi se to sviđa. Ima puno zlih ljudi, koji bi preko granice prenijeli nešto nedozvoljeno, a ja nikad nikome to ne bi popustila - priča samouvjereno ova 11-godišnja djevojčica.

Fadila Turgutović sa suprugom i troje djece vratila se u Janju nakon agresije na BiH. Došla je u Atik džamiju da uzme cipele za sina Asima, jer je on, kako kaže, bio spriječen da dođe.

- Početak je bio težak, jer nismo imali ništa. Sad je, hvala Allahu dž. š. bolje. Ako čovjek hoće raditi, i imat će. Janja je poljoprivredni kraj i svi se pretežno tim bave. Nije lahko raditi na zemlji, ali naš narod je vrijedan i ne predaje se. Ovdje i žene i muškarci rade sve poslove. Suprug i ja uzgajam jagode, a od onoga što zaradimo, živimo i školujemo djecu – kaže Turgutović.

Predsjednik Sekcije JOB-a BH Telecom Direkcija Sarajevo kaže kako je obuću dobila većina djece u Janji i da su svi zadovoljni izborom. 

- Bojali smo se, hoće li im se svidjeti i hoće li svima odgovarati veličina. Izgleda da smo "pogodili" ukus većine njih. Imamo samo dva ili tri para, gdje brojevi ne odgovaraju. Zadatak nam je da u naredna dva, tri dana zamijenimo obuću i dostavimo je djeci u Janju - kazao nam je na kraju Kasim Pita.    

Janja-djeca27.10.2019.
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.