Nedjelja, 09.05.2021.

Izložbom Vedada Šabanadžovića danas je galerija "Bosna zemlja Božije milosti" ponovo otvorila vrata za javnost

Galerija "Bosna zemlja Božije milosti" smještena u sarajevskom naselju Dobrinja, danas je nakon duge pauze zbog koronavirusa, otvorila vrata za javnost. Predstavljena je  izložba slika, stripa, karikatura i ilustracija autora Vedada Šabanadžovića.

- Konceptualni motiv izložbe, ali i cjelokupnog opusa je bijeg od surove stvarnosti u vesele, iskričave i čudesne svijetove slikarstva, karikature, humora, iluzija, realnih i nadrealnih događaja i likova. Nešto što nam je potrebno baš u ovom današnjem svijetu punom strahova i borbe za zdrav razum - kazao je Šabanadžović.

Vedad je jedan od polaznika nekadašnje Sarajevske škole stripa, koja je djelovala od 2006. do 2008. godine, s ciljem oživljavanja strip - scene u gradu i pružanjem mogućnosti mladim ljudima da se uključe u široki spektar aktivnosti iz oblasti edukacije, umjetnosti i kulture.

- Svijetli i suptilni krajolici, nježna i vrckava, skoro nestvarna Maza, te ilustracije junaka iz svijeta stripa, kroz iskričave tonove bosanskog duha, jezika i smisla za humor, satiru i realnost govore o svestranom i kompletnom umjetniku, kome su svi segmenti umjetnosti, poetike i osjećaj za stvarnost do u tančine poznati. Čak i kada njegovi nijemi crteži govore sve jezike svijeta - istaknuto je na otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena 14 dana.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh