open-navfaktor-logo
search
Od 1. juna do 1. jula
Izložbom slikara Mersada Berbera počinje tradicionalna manifestcija "Novogradski dani 2022"
Bogat kulturni, umjetnički i sportski program 24. Tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2022", koji traju od 1. juna do 1. jula, namijenjen svim građanima, predstavljen je danas u Općini Novi Grad Sarajevo. Program su predstavili predsjednik i članovi Organizacionog odbora za organiziranje te manifestacije Semir Efendić, Tajib Delalić, Adisa Šuman i Emir Dedović.
30.05.2022. u 20:06
get url
text
Općina Novi Grad
Općina Novi Grad

Načelnik Općine Semir Efendić kazao je da je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program, te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno oslobodlačkog rata 1992-1995. obzirom da je u junu najviše događaja koji se vežu za odbranu općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresije.

Najavio je da će manifestacija započeti 1. juna otvorenjem izložbe "Sarajevska razglednica" poznatog bosanskohercegovačkog slikara, jednog od najvećih svjetskih grafičara Mersada Berbera, kao i defileom maturanata novogradskih osnovnih škola.

- Izložba našeg velikog slikara Mersada Berbera bit će postavljena mjesec dana. To je izložba koja se prvi put postavlja u nekom galerijskom prostoru, prvi put je bila postavljena u Dolmabahče palači u Istanbulu, nakon toga nalazi se u vlasništvu Bošnjačkog instituta u Sarajevu i nije bila izlagana ni u jednoj od galerija u Sarajevu, tako da je to jedan poseban dio programa za sve ljubitelje likovne umjetnosti. Dodao je da će se po prvi put održati i defile učenika 15 novogradskih osnovnih škola - kazao je Efendić.

8. juna – Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

U sklopu programa Novogradskih dana je i 8. juni – Dan odbrane Općine Novi Grad koji će se obilježiti na Golom Brdu i 30 godina od početka odbrane Općine Novi Grad i države BiH od agresora. Uz to, u junu obilježit će se 14 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i perioda 1941-1945. godina.

- Centralni događaj je u srijedu 8. juna, na brdu Žuč, na lokalitetu Golog Brda, gdje će uz prigodan program i druženje sa borcima biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u odbrani Općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresora. Taj dan predviđeno je da se položi kamen temeljac za Memorijalni kompleks Žuč – spomenik "Krila slobode" koji će biti visok 15 metara, a čiji je raspon krila 25 metara. Program će početi u 18 sati, gdje će biti upriličen koncert patriotskih pjesama nekadašnje vojne čete, i ručak za oko 2.500 posjetilaca. Za građane koji budu željeli prisustvovati ovom događaju bit će osiguran prijevoz - rekao je Delalić.

Također u okviru 30. godišnjice od početka agresije na BiH i odbrane Općine Novi Grad Sarajevo emitovat će se film "Sudbonosni 8. juni 30 godina poslije". Obilježit će se 29. godišnjica pogibije heroja Safeta Zajke, te će tim povodom biti upriličena akademija u multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo. Također, 14. juna obilježit će se 30. godišnjica pogibije 48 boraca iz Ahatovića u mjestu Sokolina, Općina Ilijaš i 18 boraca u Ahatovićima, lokalitet Ranovača, te će biti upriličen dokumentarni film "Ahatovići – Tajna autobusa smrti" u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, dodao je Delalić.

Pozorišne predstave, koncerti, sportski događaji

Adisa Šuman je kazala da je ove godine u program novogradskih dana uključena prezentacija novogradskih osnovnih škola.

- Ponosni smo što je Novi Grad općina sa najviše osnovnih škola i blizu 11.000 osnovaca. Naše škole će se 11. jula u Centru "Safet Zajko" predstaviti smotrom kulturno-umjetničkog stvaralaštva, gdje građani, roditelji učenika i sami učenici mogu uživati u jednom bogatom programu. Kviz "Novogradska sveznalica" je također nešto što će se naći u našem programu autora prof. Vedrana Zubića. Ono što najviše budi interesovanja kod naših građana su koncerti. Ove godine, kao i prethodnih upriličili smo koncert zabavne muzike, koncert sevdaha i duhovne muzike. 3 juna započinjemo sa duhovnom muzikom, a 29. juna je koncert sevdaha. Dok velikim koncertom zabavne muzike zatvaramo ove novogradske dane sa grupom "Divlje jagode" - rekla je Šuman.

Emir Dedović istakao je da su iz oblasti sporta pripremili 23 manifestacije koje obuhvataju različita takmičenja iz šaha, boksa, atletike, odbojke, nogometa, košarke, rukometa i ribolova, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Naglasio je da je Općina Novi Grad Sarajevo u proteklom periodu radila na izgradnji sportskih i drugih kapaciteta, te da će se svi sportski događaji održati u sportskim dvoranama i drugim sportskim terenima kojima raspolaže Općina Novi Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.