open-navfaktor-logo
search
Umjetnički podvizi
Izložbom "Opomena" Nermina Memić podsjeća na genocid: Bošnjaci su i danas napadnuti različitim sredstvima
Proteklih godinu dana, svakog 11. u mjesecu, umjetnica Nermina Memić na društvenim mrežama objavljivala je po jednu ilustraciju kojom je progovarala o genocidu u Srebrenici iz 11. jula 1995. godine.
25.06.2022. u 18:59
get url
text

Djela nastala u tom periodu Nermina će 10. jula, na prvoj samostalnoj izložbi simboličnog naziva "Opomena", predstaviti u Potočarima. Lokacija gdje će biti otvorena izložba bit će dogovorena u narednim danima, a Memić je za Faktor pojasnila zašto joj je bilo značajno da govori na temu koja je toliko boli.

- "Opomena" je izložba ilustracija koje sam izradila kao znak podsjećanja na stradale u genocidu, neprolazne boli preživjelih žrtava, i svih ljudskih bića koja saosjećaju. Ne postoji riječ koja bi mogla opisati užas koji su proizveli agresori. Ne postoje riječi, rečenice, kao ni drugi mediji koji bi predstavili u značajnom procentu stravičnost genocidnih radnji. Sjećanje je najuniverzalniji sadržilac, ali ima suprotnost zaboravu, neprijatelji vole zaborav. Umjetnici čija su djela bazirana na istini podstiču prisjećanju. Njihova umjetnička djela ne vrijeđaju istinoljubive ljude.

Slijedeći izuzetan primjer ilustratora Admira Delića, koji već nekoliko godina radi ilustracije na temu genocida u Srebrenici, napravila sam 13 djela za godinu. Svakog jedanaestog u mjesecu, od augusta 2021. godine objavljivala sam radove na temu genocida u Srebrenici. Do sada sam objavila ilustracije sljedećih naziva: "Genocid", "8372...", "Iščekivanje", "Dova", "Juli 1995", "Islam", "i Progon", "DNK '95", "Srebrenica '95", "Generacije", "Strganje - Dimije". Ukupan broj dosad objavljenih ilustracija jeste dvanaest. Objava 13. ilustracije "Blizina" predviđena je za 11. juli – pojasnila je Memić.

Ilustracija "Genocid"


Izložbenim ilustracijama: "Genocid", "Juli 1995", "Generacije", "i Progon", "Islam", "Strganje-Dimije" podsjeća na period od 11. jula 1995. godine do 22. jula 1995. u Srebrenici, Potočarima i svim mjestima srebreničke enklave kao i mjestima izvan nje, na putevima koji su trebali voditi slobodi. Ilustracijama naziva "8372...", "Iščekivanje", "Dova", "DNK '95", "Srebrenica '95", "Blizina" predočava vrijeme poslije genocida...

- Ilustrovana polja daju neke od situacija koje su žrtve proživljavale, one koje nisu preživjele i one koje su ostale u životu. Žrtve žive uz sjećanja i dale su nemjerljiv doprinos upoznavanju javnosti sa strahotama genocidnog vremena. Istina je njihova snaga u borbi protiv agresora koji negira učinjeno. Ilustracijama želim i sama doprinijeti, da opomena bude kontinuirana. Nauk je snažno potreban jer su Bošnjaci i danas napadnuti različitim sredstvima. Ostvarenje nedovršenog cilja agresora stalna je težnja. Zato je potrebno uputiti mlade generacije da spoznaju istinu o genocidu. Poznavanjem historije ovog jedinog presuđenog genocida, mladi, a naročito buduće generacije, daju jedan važan udio u nastojanju da sebi pruže sigurnost življenja u njihovoj sadašnjosti i budućnosti. Ilustracijama želim dati i podstrek drugima da na poznatu im temu doprinesu opomeni izražavanjem kroz svoj umjetnički rad – ističe Nermina.

Pojašnjava da je naziv izložbe "Opomena" radi budućnosti, kojoj nas treba učiti naša prošlost, a ideje za ilustracije pronalazila je u knjigama, pričama, intervjuima, videima...

- Progovarala sam o klanjima, ubistvima, silovanjima, progonima..., o patnji Srebreničana. Kao djevojčica sam išla u Potočare i sve to je ostavljalo utisak na mene. Ovo je skroman doprinos, nije predstavljeno ni 1 posto patnje, odnosno, šta su preživjele srebreničke žrtve, majke, ali ja sam slijedeći primjer drugih umjetnika dala svoj doprinos. Neću više nastavljati da radim na ovu temu svaki mjesec, vraćam se svojim obavezama, ali voljela bih da se neki drugi umjetnici pridruže. Nije bilo lahko raditi na ovoj temi jer je toliko osjetljivo, toliko teško. Dok sam čitala ta svjedočenja, sve to je toliko utjecalo na mene da se nisam mogla posvetiti nekom drugom poslu... Bila sam fokusirana na ovu temu jer me potpuno obuzela u ovih godinu dana – zaključila je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.