open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Izložba Učene žene u Leksikonu bošnjačke uleme u Vili Hadžihalilovića
U Centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića otvorena je izložba Učene žene u Leksikonu bošnjačke uleme, koja se realizuje u okviru saradnje Općine Novi Grad Sarajevo i Gazi Husrev-begove biblioteke.
06.11.2020. u 10:49
get url
text

Ovom izložbom predstavljeno je deset bošnjačkih učenih žena i dobrotvorki koje su uvrštene u Leksikon bošnjačke uleme, i to: Amina, kći Mustafe Čelebija, Badže-Kaduna, Fatima Beća, Hajrić-Babić Fatima Kanita, Hadžiosmanović Melikhana, Hadžiosmanović Hanifa, Hadžiosmanović Hatidža, Sudžuković Mulija, Fočak-Mujezinović Fatima i Korkut Muniba.

- Za ovu priliku smo željeli da istaknemo žene učenjakinje koje su svojim djelovanjem ostavile značajan doprinos u vremenu u kojem su živjele. Pored njihovih biografija izloženi su i ostali arhivski materijali, kao što su fotografije, razni dokumenti i rukopisi, isječci iz monografskih i periodičnih publikacija i slično - kazala je Amina Kadribegović–Mehić, jedna od autorica izložbe.  

Iako islam ne pravi razliku u obrazovanju između muškaraca i žena, ipak je ta razlika i marginalizacija žena kroz historiju uvijek bila evidentna. Neznatan broj učenih žena u Leksikonu je pokazatelj takvih prilika u društvu i svjedočanstvo jednog historijskog toka duge i teške borbe za pravo na znanje, obrazovanje, mišljenje i lični izbor kroz koju su žene prošle.

Autorice izložbe su uposlenice Gazi Husrev-begove biblioteke: Fatima Tinjak, Amela Lepir, Izudina Zukorlić i Amina Kadribegović-Mehić.

Izložba se može pogledati do 18. novembra 2020. godine, svakim radnim danom u periodu od 10 do 16 sati, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.