open-navfaktor-logo
search
Lični doživljaj
Izložba u Historijskom muzeju BiH: "Svadba" Nore Lefa u istom momentu budi i radost i tugu
Izložba instalacija "Svadba", umjetnice iz Atine, Nore Lefa, otvorena je u Historijskom muzeju BiH, a u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala "Sarajevska zima".
21.02.2023. u 16:05
get url
text

VEZANI TEKST - Nora Lefa iz Atine autorica je knjige "Opet Sarajevo": Moje državljanstvo je sarajevsko, tako se predstavljam

Izložba je nastavak priče o Sarajevu - gradu uspomena, ožiljaka, sevdaha, buđenja, ljudi, budućnosti..., iz ličnog doživljaja autorice, kojem se uvijek vraća, pa je tako nastala i knjiga simbolično nazvana "Opet Sarajevo", koja je, podsjetimo, javnosti prije nekoliko dana prezentirana u Maku, JU Biblioteka Sarajevo.

 

- "Svadba" je još jedno poglavlje knjige koje bi ostalo zaglavljeno u labirintima svijesti, odnosno u virtuelnom, da se nije aktueliziralo u mediju izložbe. Zbog boljeg razumijevanja treba se prisjetiti Deleuzeovog prijedloga zamjene distinkcije realno – moguće, modalnom distinkcijom aktuelno – virtuelno, a pri kojoj su za ovog filozofa aktuelno i virtuelno potpuno realni, s tim da aktuelno ima konkretnu egzistenciju, dok virtuelno nema, ali zbog toga nije manje realno. "Svadba" kroz koju se prelamaju disonantni zvuci prošlih, naglo prekinutih priča, a što autorica vješto slika i posredstvom medija muzike, tojest štimanja instrumenata, svojom konačnom konkreticacijom, izložbom na prvom mjestu, u Historijskom muzeju je zazvučala – kazala je o izložbi Lejla Alimanović, umjetnička ambasadorica ovogodišnjeg festivala "Sarajevska zima".

 

Prema riječima autorice izložbe Nora Lefa, "ona se igra granicama – radosti, tuge, gnjeva i smijeha dok se vizualiziraju likovi iz fantazije – nevjeste napravljene od grana i krošnji grada".

Nevjeste su, kako to tradicija nalaže, odjevene u bijele haljine, a preko njih, za potpuni dojam njihove ljepote, ali i tuge koju istovremeno nose, dok se njišu u svadbenom plesu, projektovana je poezija autorice Lefa. Jer, cilj izložbe, koja magično izgleda u noći kada se svjetla projektora upale, kako je naglasila autorica, "svakoga će povesti tamo gdje treba"... 

 

- U tom smjeru, Sarajevo je svojevrsni, uvjetno rečeno, kolačić madlen ili je možda preciznije reći "okidač", koji otvara svijet. Opet će tu poslužiti jedan Proustov iskaz onih dojmova kojima su srodna dva udaljena trenutka, odnosno iskustvo u kojem se prošlost prepliće sa sadašnjošću, i ponovo proživljava "Opet u Sarajevu". "Svadba" koja je ujedno i pogrebnog karaktera, sada počiva u miru, jer autorica Nora Lefa, u srazu bogatog unutarnjeg svijeta i ovog ovdje sada opet proživljenog pronalazi elan vital koji iscjeljuje, ali i kao svojevrsni astro lab daje smjernice i upućuje naprijed, ka budućnosti – pojasnila je Alimanović.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.