open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izložba u Collegium Artisticumu: Mi smo novinarkE
U Collegium Artisticumu izložena je 31 fotografija novinarki koje su u posljednjih nekoliko godina bile žrtve mobinga, diskriminacije, verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, političkih i drugih pritisaka, mizoginije, šovinizima ili su im uskraćena radna prava
31.10.2019. u 21:54
get url
text
Mi smo novinarke

U organizaciji Udruženja BH novinara večeras je u Collegium Artisticumu otvorena izložba pod nazivom "Mi smo novinarkE".

Sa ovom izložbom,BH novinari žele da skrenu pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju novinarke, te na neravnopravan položaj žena u odnosu na muške kolege u medijima, kao i na sve neprijatnosti koje se događaju novinarkama tokom obavljanja profesionalnih zadataka na terenu.

Izložba je otvorena performansom pod redateljskom palicom Sabrine Begović Ćorić, a nastupile su glumice Amina Begović, Ana Tikvić i Andrea Aković. O probemima, prijetnjama i ponižavanja novinarki govorile su Arijana Saračević Helać, Dragica Vukalo i Maja Nikolić.

{$galerijaFotografija}

U Collegium Artisticumu izložena je 31 fotografija novinarki koje su u posljednjih nekoliko godina bile žrtve mobinga, diskriminacije, verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, političkih i drugih pritisaka, mizoginije, šovinizima ili su im uskraćena radna prava.

Autor fotografija je fotoreporter portala Faktor Muhidin Živojević.

- Od 31 portreta novinarki na izložbi 11 novinarki koje su doživjele prijetnje, verbalne ili fizičke napade nisu željele da se fotografišu, zbog straha od otakaza ili još većih neugodnosti u obavljanju svog posla, pa su umjesto njihovih portreta izloženi crni okviri – pojasnio je Živojević.     

Autorica izložbe je Borka Rudić, generalni sekretar BH novinara i Slaviša Prorok, projekt menadžer IMEP projekta.

Izložba "Mi smo novinarke", 31.10.2019.
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.