open-navfaktor-logo
search
Retrospektiva
Izložba u Centru za kulturu: Slike Dževdeta Nikoćevića oduševile Mostarce
Izložba slika Dževdeta Nikočevića predstavljena je u srijedu navečer u mostarskom Centru za kulturu. Nikočević se mostarskoj publici predstavio jednom manjom retrospektivom.
11.05.2023. u 22:44
get url
text

- Na ovoj izložbi su predstavljene 22 slike rađene uljanim bojama. Ovo je jedna manja retrospektiva mog stvaralaštva tako da se tu nalaze slike koje predstavljaju nekoliko mojih ciklusa - kazao je autor.

Naglasio je kako se potrudio da na neki način u Mostar donese neku novu svjetlost. 

- Drago mi je što sam u mogućnosti da prikažem neku svoju svjetlost na mojim slikama koja je na neki način možda i drugačija u odnosu na ostale umjetnike, ali sam htio da dam neki svoj doprinos ljepoti ovog grada, grada koji meni jako puno znači, a puno sam gradova vidio u svom životu - dodao je Nikočević.

Urednik kulturnih programa Centra za kulturu Dario Terzić naglasio je kako se ovakvi likovnjaci i majstori slikarstva ne viđaju tako često u Mostaru. 

- Voli on kao motive da koristi bh. gradove i često su to Mostar i Sarajevo. Međutim, bitno je reći da kod njega nije motiv na prvom mjestu, nego likovnost. On taj motiv obrađuje na svoj poseban način i to se da primijetiti. Ovdje imamo nekoliko slika iz jednog "žutog ciklusa" koji je posebno zanimljiv. Oni koji se bave slikarstvom vidjet će da je tu riječ o nekakvom studijskom analiziranju i proučavanju boje, praćenju motiva kroz boju - kazao je Terzić.

Dževdet Nikočević rođen je 1961. godine u Gusinju (Crna Gora). Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a do sada je izlagao na 35 samostalnih i preko 250 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Za svoj umjetnički rad je dobio značajan broj nagrada i priznanja.

Izložba će u mostarskom Centru za kulturu ostati otvorena naredne dvije sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.