U isto vrijeme kada počinje jedna od najvećih svjetskih umjetničkih manifestacija Venecijansko bijenale, ciklus "Zagrljaja" našeg velikog umjetnika Safeta Zeca, 9. maja, uz prisustvo brojnih zvanica bit će svečano otvoren za italijansku javnost u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Na istom mjestu, i u isto vrijeme, prošle godine, Safetova izložba "Exodus" izazvala je nezapamćeni interes javnosti, kada je samo u jednom danu posjećivalo više od 1.000 ljudi.

Izložba je bila otvorena šest mjeseci, cijeli period trajanja Venecijanskog bijenala, a ista sudbina čeka i "Zagrljaje".

- Ponovo se pojavljujem u prelijepom prostoru crkve "Pieta", i to sa temom "Zagrljaja" koji je prisutan  od 90-ih kao jedan likovni fenomen zbog tih ruku koje šalju jasnu poruku. Sada sam taj opus kompletirao sarajevskim mladim žrtvama, zagrljajem Boška i Admire. Mene je prirodno vodilo da njima posvetim izložbu - kazao nam je Zec u telefonskom razgovoru iz svog italijanskog doma.

Bit će to prvi put da javnosti predstavi nova djela iz spomenutog ciklusa, a nakon Venecije, u novembru, vidjet će ih i Sarajevo.

- Još ne znamo u kojem prostoru ćemo ih predstaviti, jer su u pitanju veliki formati. Drago mi je da svijet na neki način opominjemo savremenim dramama. Raduje me da sam mogao životom, jezikom i svojim slikarskim rukopisom  da progovorim o tim tragedijama – zaključio je Zec.